Tam seramik kuron dişlerde madde kaybı ve eksiklik oranı yüksek olduğunda, dişi güçlendirmek ve yerinde tutabilmek için uygulanan yöntemlerden biridir. Fonksiyon kaybını ortadan kaldırmak ise bir diğer avantajıdır. Diş hekimliğinde temel prensip, mevcut diş köklerini olabildiğince korumak olduğu için kuronlar, kuron sıklıkla tercih edilir. Sağlam kökler yeterli değilse implantlar değerlendirilir.
Tam seramik kuron diş restorasyonları için çok popüler bir seçimdir. Yeni gelişmelerle birlikte, diş hekimleri ve hastalar, her zamankinden daha güçlü, daha güvenilir ve estetik açıdan daha hoş bir kuron elde etmek için istedikleri seramik malzemelerden birini seçebilirler.
Tam Seramik Kuron Avantajları Nelerdir?
Tam seramik kuron ya da aynı materyal ile diğer uygulama yöntemi laminate veneer avantajlıdır, çünkü yapımında metal bir iskelet kullanılmaz. Bu sayede mükemmel biyouyumluluk ve estetik performansa sahip olurlar. Eski tip kuronların sebep olduğu estetik problemlere sebep olmazlar. Buna ek olarak, veneer kuron oldukça sert bir malzemedir ve uzun süre kullanılabilirler.
Diğer avantajlarından kısaca bahsetmek gerekirse;
- Işığı yansıtan, yarı saydam yapısıyla doğal dişlerle aynı görünüme sahiptirler.
- Alüminyum oksit seramik çekirdekli, saf porselen kaplı oldukları için kırılmaya ve çatlamaya karşı dayanıklıdırlar.
- Metal kuronlara göre çok daha rahattırlar ve sıcağa karşı duyarlı değildirler.
- Ağza uygulanması oldukça kolaydır.
- Diş etleriyle tam uyumluluk sağlar.
Veneer Kuron Çeşitleri Nelerdir?
Üretimi sırasında farklı işlemlerden geçen, hastaların beklentilerine ve diş hekiminin tercihlerine göre seçilen pek çok seramik kuron materyal seçeneği vardır. Zirkonyum kronlar içinde veneer kron isimlendirmesi kullanılmaktadır fakat tam doğru ifade değildir. Zirkonyumlar da metal desteksiz kaplamalardır fakat iç kısmında zirkoniya adı verilen bir alt yapı bulunur.
- Lösit takviyeli preslenebilir porselen kuronlar: IPS Empress kuronlar olarak da bilinirler. Bükülme dayanımı 160MPa’dır ve mükemmel bir estetik sağlarlar. Bu kuronlarla doğal dişlerle tam bir renk eşleşmesi sağlanabilir.
- Lityum diskilat porselen kuronlar: Bu ürünler seramik cam külçelerden imal edilirler. IPS e.max kuronlar 400MPa’ya kadar mukavemetle kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Tam konturlu restorasyonlar oluşturmayı mümkün kılar.
- Monolitik zirkonya: 1200MPa eğilme mukavemeti ile son derece güçlü oldukları için genelde ön dişlerin restorasyonunda kullanılırlar. Yüzeylerinin pürüzsüzlüğü ve yüksek dayanıklılığı sebebiyle özellikle bruksizm hastaları için iyi bir seçim olabilirler.
- Yüksek saydam zirkonya: 590MPa ile 720MPa arasında bir eğilme mukavemetine sahiptirler ve yarı saydam bir yapıları vardır.
Veneer Kuron ve Laminate Veneer Farkı
Üretimi ve aşamaları ile çok yakın yöntemlerdir. Materyal olarak tam seramik, emax kullanılmaktadır. Fakat aradaki fark; laminate veneer yalnızca dişin bir yüzüne yerleştirilir. Kuron ise dişi çepeçevre sarar. Ayrı bir tabirle laminate veneer’i yarım kuron olarak da adlandırabiliriz.
Veneer Kuron (Seramik Fiyatları)
Diş hekimi hastanın çene yapısına, dişlerinin sağlamlığına ve ağız sağlığının genel durumuna bakarak hangi tip seramik kuronun daha uygun olduğuna karar verecektir. Kuron seçimi de fiyata doğrudan etkide bulunacaktır. Buna ek olarak, kaç dişe kuron uygulanacağı, ek tedavilerin gerekip gerekmediği de tedavi ücretini etkileyecektir.
Tam seramik kuron fiyatlarını öğrenmek için diş hekiminize müracaat ederek ayrıntılı diş muayenesi olmanızı tavsiye ederiz.