Şiddetli diş ağrısı, dişlerde meydana gelen büyük ve küçük ölçekli hasarların işaretçisi olabilir. Çürükler, diş etleriyle ilgili problemler ve daha pek çok faktör şiddetli diş ağrısını tetikleyebilir. İlk belirtiği çok şiddetli olmadan ağrı ile verebileceği gibi çok sinsi bir şekilde de ilerleyebilir.
Şiddetli diş ağrısı yaşayan tüm hastaların, muayene olmaları gerekir. Tedavi edilmeyen, ihmal edilen diş ağrıları, ağız ve diş sağlığında çok daha geniş kapsamlı sorunların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Diş çekimi ve oluşabilecek kistleri kötü etkilerden bazılarıdır.
Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri
Şiddetli diş ağrısı ile birlikte aşağıdaki belirtiler de sıklıkla görülür:
- Sürekli ağrı
- Isırma sırasında hissedilen keskin acı
- Tatlı yiyecekler tüketildiğinde hissedilen ağrı
- Dişlerde hassasiyet
- Çene ağrısı
- Diş eti şişmesi
- Diş etlerinde kırmızılık
- Ağızda meydana gelen kötü tat
- Ağız kokusu
- Yüksek ateş
Hem yetişkinler hem de çocuklar diş ağrısı çekebilir. Yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçıyla birlikte diş ağrısı çekiyorsanız acilen diş doktoruna görünmeniz tavsiye edilir.
Şiddetli Diş Ağrısının Nedenleri
Diş ağrısının pek çok sebebi olabilir. Dolayısıyla, şiddetli diş ağrısına çözüm için de farklı teknikler ve tedaviler söz konusudur.
Yazının devamında, en yaygın 5 nedeni ve tedavi yöntemini bulabilirsiniz.
1. Diş Çürüğü
Şiddetli diş ağrısının en yaygın nedeni derinleşmiş diş çürüğüdür. Bakterilerin, dişin mine adı verilen dış tabakasını tahrip etmesiyle meydana gelir. Yüzeysel ve yavaş ilerleyen diş çürüklerinde hemen hemen hiç belirti olmaz. Dişin pulpa adı verilen sinir kısmında etkilenme meydana geldiğinde ise ağrı başlar.
Ağız içerisinde pek çok bakteri bulunmaktadır. Fakat bunlar ağız faunası için gerekli olan bakterilerdir. Kötü ağız bakımı ve zararlı besinlerin tüketilmesiyle birlikte zararlı bakteriler de ağız içerisinde kendine yer bulmaya başlar. Bunların salgıladığı asitler dişlerde boşluklar oluşturarak çürüklere sebep olur.
Diş çürüğünün tedavi edilmesi için;
- Çürük oluşumunu engelleme amaçlı diş temizliği,
- Çürük oluşmuşsa dolgu, kuafaj.
- Enfeksiyondan pulpa etkilenmişse kök kanal tedavileri yapılabilir.
2. Diş Apsesi
Dişin içindeki pulpanın bir kısmının veya tamamının öldüğü zaman apse meydana gelir. Hasarlı bir diş, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse apse oluşumu kaçınılmazdır.
Tedavisi için;
- Enfeksiyonun temizlenmesi için tedavi planı,
- Apsenin boşaltılması,
- Diş etlerinin temizlenmesi ve tedavisi,
- Kanal tedavisi ile diş ağızda tutulmaya çalışılır.
- Diş kurtarılamıyorsa çekim uygulanabilir.
3. Kırık Diş
Dişte oluşan bir çatlak ya da yarıklar, sert bir şeyin ısırılması sonucu meydana gelebilir. Ayrıca düşme ya da yüze çarpan sert bir cisim sonucu da diş kırılabilir. Diş kırıkları oldukça şiddetli diş ağrısına sebep olabilir. Bu kırıklar, diş sinirlerinin tahriş edilmesine de sebebiyet verebilir.
Diş hekimi, diş kırılması tedavisi için diş bonding, kaplama, kuron ya da dolgu gibi seçenekleri düşünebilir.
4. Enfekte Diş Etleri
Diş eti enfeksiyonu, periodontitise yada pek çok diş eti hastalığına yol açabilir. Diş kayıplarının en büyük kaynağı genelde diş eti enfeksiyonlarıdır.
Diş eti enfeksiyonlarının pek çok sebebi vardır. Bunlar:
- Ağız ve diş bakımını düzgün yapmamak
- Beslenmeye dikkat etmemek
- Sigara
- Hormonal değişimler
- Bazı ilaçların yan etkileri
5. 20 Yaş Dişleri
En sık diş ağrısı kaynaklarından birisi de 20 yaş dişleridir. Bu dişler genellikle ağızda yer bulamadıkları için çevre dokulara baskı yapar ve ağrıya neden olmaktadır. Hatta yan dişlerde erime gibi zararlar da verebilirler. Tüm 20 yaş dişleri çekilmeli gibi bir genelleme yoktur fakat probleme neden olan tüm 20 yaş dişleri zaman içinde çekimi planlanır.
Şiddetli diş ağrısı ve diş eti enfeksiyonunun tedavisi için ilk olarak iltihabın kaynağı belirlenir. Çürük temizlenir ve biyouyumlu materyaller ile bu alan doldurulur. Gerekli görülürse diş temizliği de uygulanabilir. Diğer tedavi seçeneği ise kök kanal tedavisidir. Genellikle tek seansta problem çözülmektedir. Nadir durumlarda ise cerrahi müdahaleye gerek olabilir. Doğru teşhis, muayene; doğru tedavinin en önemli parçasıdır.