Protetik Diş Tedavisi
Protetik Diş Tedavisi Ankara

Protetik Diş Tedavisi

Protetik diş tedavisi, çeşitli yöntem ve tedavi metotlarını içerir. Diş hekimlerinin tüm çabalarına rağmen kurtarılamayan dişlerin çekilmesi ya da başka nedenlerden dolayı dişin kaybedilmesi durumunda yine başvurulan yöntemdir. Ağız içindeki dokuların zarar görmesi sonucu oluşan defektler, eksiklikler protez aracılığıyla gidermeye yönelik tüm tedavileri kapsar.

Protetik diş tedavisi, genelde tedaviye geç kalınan hastalarda uygulanır. Diş kayıpları ve diş eti rahatsızlıkları, bu tedavilerin en sık rastlanan sebeplerindendir. Bazı durumlarda, dişin işlevini yitirmesi dışındaki estetik sebeplerden dolayı da uygulanabilir. Son zamanlarda ise estetik amaçlı yöntemlere olan ilgi artmıştır. Özellikle gülüş tasarımı uygulamalarında sıklıklar başvurulmaktadır. Ayrıca diş sıkma plakları da bu alandadır.

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Protetik diş tedavisi dişlerin şekil bozukluklarının ve ağız sağlığında meydana gelen işlev eksikliklerinin teşhis ve tedavisinde kullanılır. Hastalar, dişin ve çevre dokularının kaybı sonucunda hem fonksiyonel hem de estetik açıdan pek çok problemle karşı karşıya kalırlar. Hatta bazı dişlerin kaybı, estetik probleme ek olarak kelimeleri düzgün telaffuz edememeye sebep olabilir. Tüm bu sorunların bir araya gelmesi hastanın, aynı zamanda moral ve özgüven bakımından da hasar görmesine yol açar.

Diş hekimliğinde uygulanan protetik işlemlerin pek çok sebebi vardır. Bu sebeplere göre değişen farklı yöntemler mevcuttur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Hareketli protezler. Kendi içlerinde tam ve bölümlü olarak ikiye ayrılırlar.
  • Sabit protezler. Metal destekli olanları ve metal desteği bulunmayanları mevcuttur.
  • Sabit veya hareketli olabilen implant üzeri protezler.
  • Estetik diş hekimliği kapsamına giren protezler.
  • Diş köklerine herhangi bir zarar gelmemişse bunların üzerine takılan protezler.
  • Uyurken diş sıkma, diş gıcırdatma ya da çene eklemleriyle ilgili şikayetleri gidermek amacıyla kullanılan apareyler.

Protez Tedavilerinde Beş Ana Yaklaşım

Tam  ve yarım hareketli protezler: Ağızdaki tüm dişler kaybedilmişse uygulanır. Bu tip protezler takılıp çıkarılabilir özelliktedir. Damak protezi olarak da isimlendirilirler. Eski nesil protezlerdir fakat bazen çok iyi çözüm sağlayabilmektedir. Günümüzde sıklıkla implant destekli yarı hareketli protezler tercih edilmektedir. Hem konfor hem kullanış açısından çok daha başarılıdır. Dişlerin belirli bir kısmının kaybedilmesi durumunda kullanılır. Hastaların ihtiyaç ve taleplerine göre takılıp çıkarılabilirler.

Köprü: Ara bölge diş eksikliklerinde kullanılan yöntemdir. Ön ve arka komşu dişlerde bir miktar aşındırma sonrası alınacak ölçülere özel olarak üretilirler. Çeşitli materyaller kullanılabilir. Bunlardan bazıları Metal destekli, Zirkonyum destekli porselen kaplamalardır.

Kaplama: Tek diş üzerine uygulanan yöntemdir. Zirkonyum ve metal destekli olabileceği gibi yeni nesil bir malzeme olan tam seramikler de dişlere uygulanabilmektedir. Tam seramik kaplamalar, diğerlerine göre ışık geçirgenliği ve estetik olarak daha üstündür. Metal destekli kaplamalar ise artık yerini zirkonyum destekli kaplamalara bırakmaktadır.

Laminate Veneer: Dişlerin genellikle görünen tek yüzeylerine uygulanan, estetik açıdan başarılı bir yöntemdir. Dişlere özel adezivler ile yapıştırılır ve bağlantı değeri çok yüksektir. Estetik diş hekimliği yöntemleri arasında en sık tercih edilenlerden birisidir.

İmplant: Dişin eksikliğini ikame etmek için kullanılan yapay köklerdir. Titanyum maddesinden imal edilen vidalar çene kemiğine tutturulur. Bu işlem tamamlandıktan sonra üst kısımdaki protezin yapımına başlanır.

Size uygun olan tedaviyi öğrenmek için diş hekiminizin görüşü almanızı öneririz. İnternet üzerinden alacağınız bilgiler yol gösterici olmakla birlikte hiçbir zaman hekiminizin yapacağı tedavi planının yerine geçmeyecektir.

Pembe Estetik Fiyatları

Protetik Diş Tedavisinin Faydaları

Dişlerin kaybedilmesi durumunda ağızda oluşan boşluklar, diğer dişlerin yer değiştirmesine sebep olurlar. Hareket eden dişler, doğal pozisyonları bozulduğu için çiğneme esnasında sorunlara yol açar. Ayrıca, ağız temizliğini de zorlaştırırlar. Protetik diş tedavileri, bu olumsuzlukların oluşmasına engel olur.

Dişlerinde eksik olan kişiler genellikle ağızlarının diğer taraflarını kullanmaya özen gösterirler. Bunun sonucunda, bazı dişler çok daha fazla kullanılırken bazı dişler çok daha az kullanılmış olur. Dolayısıyla, sık kullanılan dişlerde sağlık problemlerinin ortaya çıkma olasılığı artar. Protez tedavileri, besinlerin iyi öğütülmesini sağlayarak sindirim sistemi sağlığına da katkıda bulunur.

Dişlerdeki eksiklikler konuşma problemlerine sebep olabilmektedir. Protetik tedavi sonrası hasta sesleri düzgün çıkarmaya başlayacaktır.

Eksik dişler, gülüş estetiği açısından da olumsuzluklara sebep olmakta, bu durum da ciddi psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Hasta, protetik tedavilerle daha estetik bir görünüme kavuşmaktadır. Özgüven ve sosyal başarı ile yakından ilişkilidir.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler