Porselen laminalar etkileyici bir gülüş tasarımı yaptırmak ve daha estetik bir görünüme kavuşmak için en çok kullanılan yöntemler arasındadır. Hastaların bu tedaviye yoğun ilgi göstermesinin arkasında yatan en büyük sebep, bu materyalin doğal dişlere çok yakın bir kıvamının olmasıdır.
Porselen laminalar dişlerin rengini, şeklini, boyutlarını ve uzunluğunu değiştirmek ve standartlara uygun bir hale getirmek için idealdir. Bu yazımızda, laminate veneer ya da yaprak porselen olarak da adlandırılan bu kaplama malzemesine daha yakından bakmaya, aklınıza takılan soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Porselen Laminalar Hangi Problemleri Düzeltir?
Porselen laminalar ve kompozit kaplamalar hemen hemen aynı amaçlarla kullanılırlar. Fakat porselen laminaların reçine bazlı kompozit kaplamalara göre daha avantajlı olduğu söylenebilir. Doğal dişlerin ışığı yansıtan özelliklerine daha çok benzerler. Genellikle ufak dokunuşlar için kompozitler tercih edilirken genel tasarımlarda yaprak porselenler ön plana çıkabilir.
Lamine diş kaplama genelde şu sorunların düzeltilmesinde etkilidir:
- Dişlerde sonradan veya genetik kaynaklı meydana gelen renklenmeler
- Kanal tedavisi sonrası
- Tetrasiklin vb. ilaçların sebep olduğu lekeler
- Aşırı florür sonucu oluşan yıpranmalar
- Aşınan dişler
- Dişlerde meydana gelen çatlak ya da kırıklar
- Yanlış hizalanmış, düzensiz ya da şekilsiz dişler
- Aralarında fazla boşluk olan dişler
Lamine Diş ile Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Laminate veneer uygulaması ile hem estetik problemlerinizi hem de ağız sağlığını tehdit eden problemleri çözmek mümkündür. Özellikle ön dişlerinizdeki hizalanma, çürük, kırık gibi sorunları gidererek daha oransal olarak ideal bir gülüşe sahip olabilirsiniz. Bunun için, diş hekiminizle ayrıntılı olarak görüşmeler yapmalı ve tedavi sürecini planlamanız gerekir.
Porselen laminaların en büyük avantajı 3 ve ya 4 diş hekimi ziyaretinde sonuç alınabilmesidir. İlk ziyaretinizde konsültasyon için, diğerlerinde ise uygulamalar için gitmeniz yeterli olacaktır. Bu muayene en önemli aşamadır ve beklenti, mevcut durum detaylı olarak değerlendirilir.
Diş hekiminiz, ilk muayenehane ziyaretinizde röntgen ve 3D modellemeler aracılığıyla ağız ve diş yapınızın genel bir izlenimini oluşturacaktır. Sonraki aşamada ise diş yüzeyine eklenecek kaplamanın kalınlığına eşit bir miktar diş yüzeyini yeniden şekillendirecektir. Bu aşamayla birlikte ağzınızın modellenmesi tamamlanmış olacak; bu modeller kaplamaların yapılması için laboratuvara gönderilecektir.
Son aşamada ise laminalar dişe uygulanacaktır. Prova aşamasında dişler ağızda görülür, hekim ile beraber estetik olarak değerlendirilir. Bu aşama bir çok müdahale için uygundur ve değişikliklere açıktır. Genellikle bir sonraki randevuda tamamen bitim sağlanır. Diş yapısına tamamen uygun olmasına dikkat edilecek, doğal dişlerin rengine en yakın renge kavuşturulması için yapıştırma sırasında ek malzemeler de kullanacaktır.
Laminate Veneer Faydaları
- Uygun hastalarda dişten hiç aşındırma yapılmadan uygulanabilir.
- Aşındırma gerektiği zaman ise bu aşındırma miktarı oldukça azdır.
- Doğal dişlere en yakın görünümü verirler.
- Diş etleri, ince ve uyumlu porselen malzemeyi iyi derecede tolere eder. Bu sayede diş eti hastalıkları ortaya çıkmaz.
- Porselen veneerler leke tutmaz.
- Kuronlar kadar, doğal dişlere müdahale gereksinimi duymazlar. Buna rağmen güçlü ve dayanıklıdırlar.
Porselen lamina yaptıranlar genelde uygulama sonrasında nasıl bir bakım uygulamaları gerektiğini sorarlar. Porselen laminalar özel bir bakım gerektirmez. Normalde yapılması gereken diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi iyi ağız hijyeni sağlamak yeterlidir. Yılda bir yapılması gereken rutin kontroller ise ihmal edilmemelidir.
Porselen kaplamaların uzun süre dayanması ve rengini koruması ağız ve diş bakımının doğru yapılmasıyla doğrudan ilişkilidir. Dişler üzerinde renklenme yapan gıdalar ve alışkanlıklar; laminaları etkilemez. Aşındırıcı diş macunlarından ve fırçalama yöntemlerinden kaçınmanız tavsiye edilir.