Porselen Dolgu
Porselen Dolgu

Porselen Dolgu

Porselen Dolgu

Porselen dolgu, klasik dolgu sistemlerinde kullanılan materyallerden farklı olarak; alınan ölçüye göre laboratuvarda üretilir. Bunun için özel tozlar, bloklar kullanılır. Deneme yapıldıktan sonra özel adezivler ile dişe yapıştırılır. Estetik diş hekimliğinde gerçekleşen ilerlemeler sayesinde ortaya çıkmış bir üründür. Cam seramik materyal ile tamamen doğal ve orijinal dişlerle uyumlu dolgular yapılabilmektedir. Bu açıdan, gülüş tasarımı uygulamalarında da sıklıkla tercih edilmektedir.

Porselen dolgu, sadece diş çürümelerinin bir tedavisi olarak tercih edilmemekte, aynı zamanda eskimiş amalgam dolguların, kompozit dolguların değiştirilmesi işleminde de kullanılmaktadır. Daha anatomik forma uygun sonuç elde edilir. Son yıllarda daha çok talep edilen bir tedavidir.

Porselen Dolgu ve Kompozit Dolgu Arasındaki Farklar

Porselen Dolgu Ankara
Porselen Dolgu Ankara

Seramik dolgular ya da porselen dolgu, laboratuvarlarda kişiye özel olarak üretilirler. İki malzeme de dayanıklıdır ve güçlü ısırma kuvvetlerine dayanabilirler. Ayrıca sıcağa ve soğuğa karşı da dayanıklılıkları yüksektir. Rutin ağız bakımı yapıldığında renk değiştirmezler. Kaplamalar, kuronlar, köprüler ve implant destekli restorasyonlarda da tam seramik malzemeler kullanılabilir.

Kozmetik ve estetik amaçlı olarak da yapılan kompozit dolgular daha çok dişlerde meydana gelen küçük kırık, çatlak, oyuk gibi durumlarda tercih edilir. Tıpkı porselen ve seramikte olduğu gibi kompozit dolgu da doğal dişlere tamamen uyumludur. Porselen dolgudan farklı olarak kompozit dolgu tüketilen yiyecek ve içeceklere bağlı nedenlerle renk değiştirebilir. Porselen kadar dayanıklı olmadığı için kapsamlı restorasyonlarda tercih edilmezler. Özellikle birden fazla cusp (dişteki tepe) içine alan madde kayıplarında seramik dolgular tercih edilebilir.

Porselen Dolguların Artıları

1. Doğal görünüm.

Porselen dolguların estetik gülüş tasarımı uygulamalarında ve estetik diş hekimliğinde sıklıkla kullanılmasının sebebi, yapılan dişin diğer dişlerden ayırt edilemeyecek denli doğal görünmesidir. Bu durum, hastaların büyük bir kısmının daha önce yaptırmış olduğu amalgam ve kompozit dolguları, porselen dolgularla değiştirmek istemesine neden olmaktadır.

2. Dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları.

Porselen dolguların avantajlarından bir diğeri, kullanılan malzemenin çok dayanıklı olmasıdır. Kompozit dolgulara göre cam seramik daha dayanıklı bir malzemedir. Diş hekiminin konu hakkındaki tecrübesine, yetkinliğine; hastanın özenine bağlı olarak düzgün yapılan bir porselen dolgu, 15-20 yıla kadar kullanılabilir.

3. Alerjiye sebebiyet vermemeleri.

Bazı hastaların amalgam dolgularda bulunan çeşitli metallere karşı alerjik reaksiyon geliştirme ihtimali vardır. Ayrıca, eskiden amalgam dolguların içerisinde bir miktar cıva da bulunmaktaydı. Porselen dolgularda ne alerjen maddeler ne de cıva gibi toksik maddeler bulunmaktadır.

4. Lekelere ve aşınmaya karşı dirençleri.

Porselen dolguların lekelenmelere ve aşınmaya karşı dayanıklılıkları çok yüksektir. Küçük çatlakların oluşma ihtimali bile oldukça düşüktür. Bu sayede, uyumlu dolgularda dişlerde meydana gelebilecek yeni çürümelerin de yolunu kapatmaktadır.

Porselen Dolgu Fiyatları

Porselen Dolgu Fiyatları

Porselen dolgu fiyatları diğer dolgu çeşitlerine göre daha maliyetlidir. Fakat saymış olduğumuz artılar hesaba katıldığında bu fiyatların aslında yüksek olmadığı, diş sağlığına yapılan uzun erimli bir yatırım olarak düşünülmesi gerektiği ortaya çıkar. Doktorunuzun tavsiyelerine uymamak, ilerleyen süreçte yeni rahatsızlıklara sebebiyet vererek yeni maliyetlere yol açabilirler.

  • Doktorunuzun önerileri belirleyicidir. Her dolgu, seramik dolgu olmalı gibi bir düşünce yanlıştır. İhtiyaç duyulan yerde tercih edilmelidir. Ayrıca Kompozit Dolgu sayfamızda diğer dolgu çeşitleri ile ilgili de bilgi bulabilirsiniz.

Doğru tercih ile yapılan porselen dolgular ise uzun yıllar kullanılırlar ve tedavi için ödenen ücretin hakkını verirler. Siz de dolgu yaptırmak istiyor ve hangi tür dolgunun size daha uygun olduğunu öğrenmek istiyorsanız hekiminizden bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler