Kompozit laminate veneer bir diş kaplama tedavisi türüdür. Laminate veneer diş çarpıklığı, diş eksikliği, dişte renk kaybı gibi durumların giderilmesi amacıyla uygulanan bir tedavidir.
Kompozit laminate veneer ise laminate veneer tedavisinde kullanılan kaplamaların üretildiği meteryalden adını alır. Laminate veneer kaplamalar birkaç farklı malzeme kullanılarak laboratuvar ortamında üretilir. Kompozit de bu malzemelerden bir tanesidir.
Kompozit Laminate Veneer Diş Kaplama
İnsan dişleri kalsiyumdan meydana gelen kemiksi bir yapıya sahiptir. Doğuştan gelen özelliklerden veya sonradan oluşan çevresel faktörlerden dolayı dişlerde bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Dişler hem ağız sağlığı hem de kişinin gülümsemesi açısından önemli bir role sahiptir. Fiziki yapısı bozulan dişler kişinin hem ağız sağlığını tehlikeye atabilir hem de dışarıdan gülüş estetiği engellenebilir.
Dişlerde oluşabilen sorunların giderilmesi amacıyla farklı diş tedavileri uygulanır. Bunlardan bir tanesi de Laminate Veneer adı verilen, halk arasında Yaprak Porselen olarak da bilinen tedavidir. Laminate veneer bir diş kaplama tedavisidir. Bu tedavide dişlerinde kırık, eksiklik, boşluk veya renk kaybı bulunan kişilere ince yapıdaki lamminate veneer kaplamalar uygulanır. Böylece dişteki görüntü ve şekil bozukluğu giderilmiş olur. Laminate veneer kaplamalar dışarıdan fark edilmez. Kişinin gerçek dişleri gibi görünür. Kompozit, lamina veneer tedavisinde tercih edilen materyallerden bir tanesidir.
Kompozit Lamina Özellikleri
Kompozit malzeme kullanılarak elde edilen laminate veneerlar dişlerin dış yüzeyini kaplar. Fakat çok ince ve gerçek diş renginde olduğu için dışarıdan kaplama olduğu anlaşılmaz. Orijinal diş görünümüne sahiptir. Kompozit lamina uzun yıllar kullanılabilir. Oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Fakat yine de kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur.
- Laminate Veneer kaplama, renk ve görünüm bakımından doğal dişe en yakın kaplama türlerindendir. Doğal renkler tercih edildiğinde, yapay olduğunun ayırt edilmesi çok zordur.
- Estetik görünüme sahiptir.
- Tedaviden sonraki aşamalar düşünüldüğünde kullanım açısından doğal dişlerden farklı bir protokol yoktur.
- Aşınmaya dirençli bir yapıya sahiptir.
- Uygulamada tercih edilen adezivler, diş ile cam seramik yapı arasında kimyasal kenetlenme sağlar.
- Anestezi kullanımı gerekmeyebilir.
- Kaplama; çay, kahve ya da asitli içeceklerden dolayı renk kaybetmez.
- Tedavi bitmeden önce uygulamanın son halini bir örnekle görebilmeniz mümkündür.