Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin sinir ve damar sistemini içeren pulpasının iltihaplanması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pulpa, dişin iç kısmındaki canlı dokudur. Burada meydana gelen iltihap ve diğer problemler, kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede düşüren şiddetli ağrılara neden olur.

Kanal tedavisi, eski sağlığına kavuşması mümkün olmayan dişlerin diş kökü olarak vazifesini korumasını sağlar. Bu sayede diş kaybı ve olası diğer sorunlar engellenirken, dişin ağrı yaratan kısmı ortadan kaldırılmış olur. Kanal uygulamaları genellikle lokal anestezi altında yapılır. Dişin büyüklüğü ve kanal sayısına bağlı olarak yaklaşık bir saat içinde işlemin tamamlanması beklenir. Uygulama bazen birkaç seans şeklinde planlanır. Tedavi sonrası yapılacak kaplama vb. işlemleri de süreyi uzatabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pulpa, dişlerin içinde bulunan canlı dokudur. Bu dokunun çeşitli nedenlerle enfeksiyon kapması gibi durumlarda iyileşmesi her zaman mümkün olmaz. Bununla birlikte diş, pulpa olmadan da fiziksel işlevlerini yerine getirebilir. Kanal tedavi olarak da bilinen endodontik diş hekimliği, dişin pulpa kısmının ortadan kaldırılması işlemidir.

İşlem, kişiye özgü durumlar neticesinde birbirinden farklı biçimde ilerleyebilir. Dişin durumu işlem yönergesinin belirlenmesindeki en önemli husustur. Bununla birlikte tedavinin diğer detayları için de muayene ve kişiye özel bir uygulama gerekliliği söz konusudur. Örneğin çürük kanal tedavisi ile dolgu altı kanal işleminde aynı prosedür işlemeyecektir. Peki kanal tedavi nasıl yapılır?

  • Tedavi başlamadan önce, etkilenen dişi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanır.
  • Dişin üst kısmında, pulpa boşluğuna erişim sağlamak için delik açılır.
  • İltihaplanmış diş pulpası, tıbbi aletler aracılığıyla dikkatlice çıkarılır.
  • Diş yüzeyinde açılan kanal, yine tıbbi aletler kullanılarak temizlenir.
  • Dişi enfeksiyondan arındırmak için antibakteriyel çözeltilerle yıkanır.
  • Temizlenen ve şekillendirilen kanal, biyouyumlu bir malzeme ile doldurulur.
Kanal Tedavisi

Bu uygulama tamamlandıktan sonra erişim deliği geçici ya da kalıcı bir dolgu malzemesiyle kapatılır. Eğer diş yapısı büyük ölçüde zarar görmüşse, dişi güçlendirmek için bir kuron (kaplama) gerekebilir.

Kanal Tedavi Neden Yapılır?

Eğer pulpa enfekte olursa, bu genellikle şiddetli ağrıya ve dişin kökündeki kemikte apse oluşumuna yol açabilir. Apsenin tedavi edilmeden bırakılması, enfeksiyonun çene kemiğine ve diğer bölgelere yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, bu tür enfeksiyonlar söz konusu olduğunda kanal tedavi önerilir. Kanal tedavi işlemi, enfekte pulpanın temizlenmesi ve dişin iç kısmının doldurulmasıyla gerçekleştirilir, böylece dişin korunmasını sağlar. Bu tedavi uygulaması, dişin kök kısmının korunması ve canlı dokusunun çıkarılması uygulamasıdır. Bu uygulamaya başvurulma nedenleri arasında şunlar yer alır;

Derinlere dek uzanmış çürükler
Kırık ya da çatlak bulunan dişler
Yüzeysel olmayan diş travmaları
Eski dolgulardan kaynaklı sorunlar

Bir diş kanal tedavisi kaç dakika sürer? Genellikle yarım saat ile bir saat arasında işlem tamamlanır. Uygulamanın içeriği ve yapılma nedenine bağlı olarak işlem süresi değişiklik gösterir. Azı diş kanal işlemi, ön dişlerden daha kapsamlı olacağından daha uzun sürecektir. Genellikle kanal tedavi 2. aşama gerektirir. Mevzubahis işlem sonrasında dişlerin uygun şekilde kaplanması için yeniden randevu oluşturulur.

Kanal Tedavi Zor Bir İşlem Mi?

İşlem bu alanda yetkinlik ve deneyimi bulunan diş hekimleri tarafından kolay bir şekilde yapılabilir. Bu esnada hasta anestezi altında olacaktır. Dolayısıyla “kanal tedavi acıtır mı?” sorusunun yanıtı hayır şeklinde verilebilir. Bununla birlikte anestezinin etkisi geçince, kanal tedavi sonrası ağrı oluşması normal olarak kabul edilir. Bölgede netice itibariyle bir travma oluşturulur ve bu da kişinin birkaç gün ağrı yaşamasına yol açabilir. Genellikle basit ağrı kesiciler kullanılarak geçebilen basit bir ağrı ortaya çıkar.

Başarısız kanal tedavi nasıl anlaşılır? Uygulama her ne kadar yüksek başarı oranına sahip olsa da bazen uygulama olumsuz sonuçlanabilir. Bu durumun belirtileri;

  • İşlem gören dişin kırılmasıdır
  • Diş etrafında apse görünümü
  • Şişkil ve enfeksiyon belirtileri
  • Geçmeyen ve şiddetlenen ağrı
Kanal Tedavisi
Benzer İçerikler
Benzer İçerikler