Invisalign uygulamaları, yüksek teknolojide üretilen, kişinin diş ve çene yapısına uygun hazırlanan, şeffaf plak yardımıyla dişlerin dizilimini düzeltmek amacıyla uygulanan ortodontik tedavi yöntemidir. Şeffaf plaklar sayesinde tedavi gördüğünüz anlaşılmaz ve sosyal hayatınıza hiçbir şekilde engel olmaz.
Invisalign tedavilerini, genellikle braket takmak istemeyen hastaların tercih ettiğini bilmekteyiz. Artık ortodontik tedaviler sayesinde geliştirilen invisalign tedavisi, gençlere ve büyüme çağındaki çocuklara da uygulanmaktadır. Ortodonti alanında tel kullanılmayan yöntem olarak da adlandırılan bu yöntem son dönemlerde popüler olmaya ve daha çok tercih edilmeye başlanmıştır.
Invisalign Tedavisi
Invisalign tedavisi, diş ve çene yapısına uygun yapılmış, şeffaf plaklar kullanılarak dişlerin çapraşıklığını düzeltmek amacıyla uygulanan dijital ortodontik tedavi teknolojisidir.
Bu tedavi ile dişlerin dizilimi, diş teli kullanılmadan düzeltilmesi mümkün olmaktadır. Diş teli gibi bakımı zor ve ağızda kullanım açısından rahatsızlık veren bir uygulama olmadığı için ortodontik tedavi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir.
Hastaya özel olarak hazırlanan bu plaklar, şeffaf bir görünüme sahip olduğu için diş teli taktırmak istemeyenler için ideal bir çözümdür. Plaklar kişiye rahat ve konforlu bir tedavi imkânı sunmaktadır.
Hemen her yaştaki hastalara uygulanabilen invisalign tedavisi, özellikle genç hastalar tarafından tercih edilmektedir. Dışarıdan görülmesi neredeyse imkânsız olan plakların herhangi bir estetik kaygı olmadan kullanılabilir olması, istendiği zaman takıp çıkarılabilir pratik yapısı ve diş tellerine göre ağızda herhangi bir rahatsızlık yaratmaması bu tedavi yönteminin çok tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
Invisalign Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavinin hastanın şikayetlerine uygun olup olmadığı öncelikle uzman hekim tarafından belirlenmelidir. Invisalign tedavisinin uygun olduğuna karar verildikten sonra, hastanın ağzından alınan ölçülerle veya taramalarla model elde edilir. Bu model bilgisayarda tasarlanır. Hazırlanan modeli inceleyen hekim, dişlerin istenilen duruma gelmesi için gereken süreyi belirler. Hastadan alınan onay neticesinde tedavi süreci başlamış olur ve kalıplar sipariş edilir.
Kişiye özel üretilen plaklar ilk kullanımda hekim tarafından uygulanır ve nasıl kullanılacağı hastaya anlatılır. Epey pratik bir kullanıma sahip plaklar daha sonra hasta tarafından kolayca takılıp çıkartılabilir. Tedavi sürecinde plakların sadece yemek yerken, su harici bir şeyler içerken ve ağız bakımı yapılırken çıkartılması, kalan diğer zamanlarda sürekli takılması gerekir. Dişlerde zamanla meydana gelecek düzelmelere bağlı olarak süreç boyunca birkaç farklı plak kullanılması gerekmektedir.
Tedavi süresince kullanılacak plak sayısı kişiye göre değişmekle birlikte, kaç plağın ne kadar süreyle kullanılacağı tedavi planlaması yapılırken hekim tarafından belirlenir. Hastamıza öncelikle gece plağı ve gündüz plağı olmak üzere iki adet plak veriyoruz. Gece plaklarının gece boyu takılması gerekirken; gündüz plakları yeme içme esnasında çıkartılıp ardından tekrar takılır.
İki haftalık süreç sonunda da hastamıza yeni ölçülerdeki plaklarını takıp dişlerin istediğimiz duruma gelmesini sağlıyoruz. Ortalama iki haftalık kullanımdan sonra bir sonraki plağa geçilerek tedavi sonlandırılmaktadır.
Invisalign Hangi Durumlarda Uygulanır?
İnsan dişlerinin yapısı birçok farklı etmene göre şekillenir. Çene ve çene kemiğinin yapısı, diş kökü, diş etleri, kalıtsal etkenler, ağzı ve dil hareketlerine bağlı alışkanlıklar, çocukken geçirilen bazı hastalıklar veya dişlerde oluşan travmalar dişlerin görünümünü etkileyen en önemli sebeplerdir.
Invisalign tedavisi, hastalarımızın daha sağlıklı ve estetik bir gülümsemeye sahip olması için uyguladığımız tedavilerden biridir. Şeffaf plak tedavisi sizler için belirttiğimiz rahatsızlıklarda kullanılmaktadır;
‘’Derin Kapanış’’
Üst dişlerin alt dişleri fazlasıyla üne geçmesi, alt dişlerin hiç görünmemesi ve bazı durumlarda alt dişlerin üst damağa temas etmesi olarak açıklayabiliriz. Müdahale edilmediği taktirde, diş eti sorunlarına, alt diş aşınmalarına ve çene, eklem ağrılarına neden olmaktadır.
‘’Underbite’’
Arka dişler kapalıyken alt çenenin, üst çeneye göre daha önde durması tanımını yapabiliriz. Üst çenedeki dişlerin alt kısma baskı uygulamasından dolayı dişlerinizde aşınmalar meydana gelmektedir.
Uygulama yapılmadığı taktirde çiğneme sorunlarına, eklemlerde aşınmalara ve diş temizliğinize engel olmaktadır.
‘’Açık kapanış’’ (Open Bite)
Ağız tamamen kapalıyken üst ve alt dişler birbirine değmemektedir. Üst ve alt dişler arasında açıklık meydana gelir. Ağız kapalıyken bile üst ve alt dişleriniz birbirine temas etmez ve boşluklara neden olur. Tedavi uygulanmadığı zaman konuşmanızda bozukluklar ve çiğneme sorunları karşınıza çıkar.
‘’Çapraz kapanış’’ (Cross Bite)
Üst dişler, alt dişlerin iç kısmına kapanmasına neden olur. Bu yanlış hizalanma tek diş ya da birden fazla dişler ile meydana gelebilir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği sürece diş eti rahatsızlıklarına, diş aşınmalarına ve diş kayıplarına yol açmaktadır.
‘’Aralıklı Diş’’
İki diş arasında istenmeyen bir boşluğun oluşmasına aralıklı diş rahatsızlığı denir. Ayrık dişler, doğuştan olan bir sorun olabileceği gibi sonradan oluşan bir rahatsızlık olarak da karşınıza çıkabilir.
Ayrık dişler, ağzın herhangi bir bölgesinde oluşabilir, ancak ön dişlerde boşluk oluştuğu zaman çok daha göze batmaktadır.
‘’Aşırı Derecede Çapraşık’’
Çapraşık dişler, zamanla daha büyük ayrılıklara ya da çapraşıklara neden olur. Bu durumlarda diş eti iltihapları ya da diş çürükleri rahatsızlıkları görülmektedir. Erken teşhis ile bu rahatsızlığın engellenmesi mümkündür.
Invisalign Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Invisalign tedavisini sürecinde de tedaviden sonra da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Hastanın tüm bu süreçlerde öncelikle ağız ve diş bakımına gereken önemi vermesi gerekir.
Çünkü hiçbir tedaviye gereken önem verilmediği sürece tam olarak istenilen başarıya ulaşılmaz. Bu yüzden iyi bir ağız bakımı, dişlerin gün içerisinde düzenli olarak fırçalanması, ağız bakım suyu ve diş ipi kullanılması bu süreçte kritik öneme sahiptir.
Tedaviden sonra çok sıcak ve soğuk besinlerin tüketilmemesi, dişlerin özellikle dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korunması ve düzenli aralıklarla kontrol edilmesi tedavi sonrası için tavsiye ettiğimiz hususlardır.
Şeffaf plaklarınızı yemek yeme ve diş fırçalama saatleri dışında günde en az ortalama 20 saat takmaya dikkat etmelisiniz. Çıkarttığınız plakları iç içe ve üst üste koymayınız. Yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak içecekler tüketmeyiniz. Sıcak içecekler, plağın yapısını bozabildiği için hekimler tarafından kullanılması uygun görülmemektedir. Plaklar takılıyken atıştırmalık ya da sert kabuklu kuruyemişler tüketmemelisiniz. Yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız ve sonrasında plağınızı takmanız, plağınızın renk değiştirmesine ve koku yapmasına engel olacaktır.
Invisalign Fiyatları
Günlük hayatınızda şeffaf plak kullanımı size rahatsızlık vermez. Şeffaf plaklar, ağzınızda neredeyse hiç fark edilmez. Tedavi boyunca dilediğiniz özgürlükte gülümseyebilirsiniz. Tedavide yumuşak plaklar tercih edildiği için diş ve diş etlerinizi rahatsız etmez.
Telsiz diş düzeltme tedavisi, çocuklara ve yetişkinlere rahatlıkla uygulanabilen yöntemlerdendir. Sağladığı bunca avantaja nazaran şeffaf plak tedavisi ücretleri hastalar için ideal aralıktadır. Şeffaf plak uygulaması ücretleri; hastanın durumu ve tedavinin tamamlanma süresine göre değişkenlik gösterebilir.
2021 invisaling tedavi fiyatları, Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından her sene polikliniklere rehber olması için yayınlanmaktadır. Paylaşılan fiyatlar doğrultusunda uygulanan işlem türleri ve kullanılan cihaz modellerine göre fiyat değişiklikleri görülmektedir.
Hastanın istekleri doğrultusunda uygulanacak tedavi şekilleri ve kullanılacak olan cihaz ve modelleri baz alınarak fiyat değişiklikleri gerçekleşmektedir.