Gingivektomi ve gingivoplasti estetik amaçlı olabildiği gibi periodontal hastalıkların ve dişetleriyle ilgili diğer sorunların tedavisi için kullanılan özel cerrahi prosedürlerdir. Periodontal hastalık, dişleri yerinde tutan diş eti dokularında ya da kemiklerde meydana gelen bir enfeksiyondur. Bu dokulardaki hastalıklar dişin ağızda kalma süresini azaltmaktadır.
Gingivektomi ve gingivoplasti prosedürleri, ölçeklendirme ya da kök planlamasıyla tedavi edilemeyen vakalar için gerekli olabilir. Bu işlemler, gülümserken diş etlerinin çok fazla görünmesine sebep olan diş eti gülüşü gibi sorunların giderilmesinde de kullanılır. Bu iki operasyon, neşterle ya da elektrocerrahi kullanılarak lazer aracılığıyla da yapılabilir.
Gingivektomi ve Gingivoplasti Farkı Nedir?
Gingivektomi ve gingivoplasti hem diş etlerini hem de dişi köke bağlayan kemiği de kötü etkileyen periodontal hastalıklar söz konusu olduğunda iyi tedavi yöntemleri olabilir. Bu hastalık diş eti iltihabı ile başlayarak zamanla diş eti çekilmesi ve diş kayıplarına yol açabilir. Derin cepler elimine edilir ve daha temizlenebilir yüzeyler oluşturulması sağlanır.
İki operasyon da diş eti dokusunun çıkarılmasının kapsar. Aralarındaki temel fark, gingivektominin diş eti cebini çevreleyen hastalıklı diş eti dokusunu çıkartmak için, gingivoplastinin ise diş eti dokusunu ve yerine göre kemik dokusunun da yeniden şekillendirmek için yapılmasıdır. Bazı durumlarda gingivektomi ve gingivoplasti birlikte yapılabilir. Hatta cerrahi gingivektomi kozmetik ve estetik prosedürler için de kullanılabilir. Gülüş tasarımı ve pembe estetik işlemleri kapsamında gerçekleştirilebilirler. Ayrıntılı bilgi için diş hekimi randevusu alarak ayrıntılı muayene olunması gereklidir.
Gingivektomi ve Gingivoplasti Nasıl Yapılır?
İki prosedür de diş hekimi ofisinde gerçekleştirilir. İlgili adımlar aşağıdaki gibidir:
- Dişler, periodontal ölçeklendirme ve kök planlaması kullanılarak tamamen plaklardan arındırılır.
- Lokal anestezi uygulanır.
- Gingivoplasti yapılacaksa, diş eti dokusu çıkarılacak ve diş etlerine daha estetik bir görünüm kazandırılacaktır. Bu işlem kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebilir.
- Gingivektomi yapılacaksa insizyonların gerekli olacağı yerlere rehberlik etmesi için prob kullanılarak ceplerin derinliği belirlenir.
- Sadece hastalıklı dokunun çıkartılması için diş 45 derecelik bir açıyla cep kısmını ortadan kaldırmak için diş eti dokusu çıkartılır.
- Prosedür sonunda pansuman uygulanır.
- Yapılacak restoratif işlemler için yaklaşık 21 gün iyileşme süreci beklenir.
Gingivektomi Faydaları Nelerdir?
- Diş eti estetiği yani pembe estetik sağlanmış olur.
- Gülüş tasarımında diş estetiği kadar diş eti estetiği de önemlidir.
- Hastalıklı doku alınarak ağız ve diş sağlığı sağlanır.
- Cep derinliği azaltılır.
- Diş eti hastalığı varsa durdurulur ya da kontrol altına alınır.
- Hastanın ağız hijyenini sağlaması kolaylaşır.
- Dişin kemik dokuları korunur.
Gingivektomi ve Gingivoplastinin Gülüş Tasarımı Açısından Faydaları Nelerdir?
Estetik diş hekimliği kapsamında gerçekleştirilen gingivektomi ve gingivoplasti, daha çekici bir gülümseme için diş etlerinin yeniden şekillendirilmesidir. Bu işlemler sayesinde düzeltilen estetik problemlerden bazıları şunlardır:
- Diş eti gülüşü ya da gummy smile olarak bilinen gülüş
- Diş ve diş etinin birleştiği noktalarda eşitsizlik
- Papil adı verilen dişler arasındaki küçük diş eti dokusunun düzenlenmesi
- Kök yüzeylerinin temizlenmesi
Bunların dışında, dişin çok küçük görünmesine sebep olan diş eti sarkması ya da dişlerin olağandışı bir dizilime sahip olması durumlarında da gingivektomi ve gingivoplasti ile mükemmel sonuçlara ulaşılabilir.
Dişlerin diziliminde uygun bir simetrinin sağlanması ve gülüşün daha estetik bir görünüme kavuşturulması, hastanın hem ağız ve diş sağlığına hem de psikolojisine olumlu etkilerde bulunacaktır. Gülüş tasarımı ve pembe estetik hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Gülüş tasarımında diş eti estetiği göz ardı edilemez. Bu yöntemler de gülüş tasarımını destekleyen ve estetik olarak önemli tedavilerdir.