Gece plağı nedir? Gece plağı, hastanın şikayetine bağlı olarak alt çeneye ya da üst çeneye uygulanabilen şeffaf bir apareydir. Temporomandibular bozuklukların giderilmesi için kullanılan yaygın tedavilerden biridir. Genelde kısa süreli kullanıma sahip olmakla birlikte dişlerde ya da çenede kalıcı değişikliklere neden olmazlar. Amaç özellikle bruksizm döneminde dişleri korumaktır.
Peki, gece plağı nedir ve ne işe yarar? Oklüzal ateller sınıfına giren gece plakları genelde şeffaf plastikten imal edilirler. Diş hekimleri, hastanın ağız ve diş yapısına uygun olarak bu aletleri hazırlar. Çene kasındaki gerginliğe bağlı dişlere zararının azaltılmasını sağlar.
Gece Plağı Nedir? Gece Plağı Ne İşe Yarar?
Bu yazımızda gece plağı nedir, ne işe yarar ve dişleri düzeltir mi gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Diş plağı olarak da bilinen gece plağı, çeneyi stabilize etmeye yardımcı olur. Genelde diş gıcırdatma (bruksizm) hastalığından mustarip olanlara uygulanır.
Genelde geceleri kullanıldığı için gece plağı adını almıştır, fakat duruma göre çok daha uzun süreler boyunca kullanılması da gerekebilir. Genel olarak gece plağının kullanılma sebepleri şunlardır:
- Diş gıcırdatma (bruksizm)
- Çene kaslarında meydana gelen problemler
- Çene kaymaları
- Diş sıkmaya bağlı meydana gelen diş aşınmalarını önlemek
- Dişlerdeki yanlış dizilimi düzeltmek
Gece plağı, estetik amaçlarla da uygulanabilmektedir. Hastaların çoğu, geleneksel metal diş telleri yerine görünmeyen şeffaf gece plaklarını tercih etmekte “gece plağı dişleri düzeltir mi?” sorusunu sıklıkla sormaktadır.
Gece Plağı Dişleri Düzeltir mi?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, gece plağı duruma göre daha uzun süreyle kullanılması gereken bir apareydir. Eğer dişlerin diziliminde göze hoş gelmeyen bozukluklar varsa gece plağı olarak bilinen şeffaf diş telleri tercih edilebilir.
Buna bağlı olarak gece plaklarına benzer plakların diğer kullanım alanları şunlardır:
- Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi
- Çapraşık dişlerin doğru ve estetik bir pozisyona kavuşturulması
Diş plağı, çenede meydana gelen disk yer değiştirmesinin tedavisinde de oldukça etkilidir. Kullanımı, yapılış amacına göre değişiklik gösterir. Yaklaşık 2 hafta boyunca gece ve gündüz olmak üzere, daha sonra ise sadece ağrı hissedildiğinde takılması tavsiye edilir. Bu sayede, yer değiştiren diskin normal konumuna dönmesi sağlanabilir.
Diş Plağı Nasıl Kullanılır?
Diş plakları genelde yetişkinlere tavsiye edilen apareylerdir. Dişlerin dizilimiyle ilgili sorunların giderilmesi için kullanıldıklarında, genelde günde 17 saat süreyle takılmaları tavsiye edilir. Kullanım süresinin ne kadar olacağı hastanın şikayetleri ve diş hekiminin muayenesiyle ilgilidir.
Gece plağının temizliği soğuk su ve diş fırçası ile yapılır. Ağızdan çıkarıldığında temizlenerek hijyenik bir ortamda saklanır. Gece plağı sıcak su ile temizlenmez. Sıcak su ile temastan kaçınılmalıdır. Çay, kahve gibi sıcak içecekler tüketilirken gece plağı çıkarılmalıdır.
Devlet Hastanesinde Gece Plağı Tedavisi Uygulanıyor mu?
Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi yapılabilmektedir.
Diş plağı tedavisi doğru şekilde yapılmazsa kalıcı çene problemlerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden, deneyimli ve uzman bir diş hekimine danışılarak kullanılmasında fayda vardır.