Evde diş plağı temizliği, dişlerde zamanla oluşan ince plak tabakasının daha da sertleşmesini engellemek için uygulanabilecek yöntemleri içerir. Bu yöntemlerin tıbbi açıdan hiçbir sakıncasının olmadığı, araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır.
Yine de, evde diş plağı temizliği yapmaya çalışmadan önce, uzman bir diş hekimine muayeneye gitmekte ve fikirlerini almakta fayda vardır. Zira herhangi bir diş eti rahatsızlığı mevcutsa, bu yöntemler daha büyük rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Geri dönüşü zor olacak problemler oluşturma riski alınmamalıdır. Uzman diş hekimi, sizin için doğru tedavi yönteminin ne olduğunu söyleyecektir.
Evde Diş Plağı Temizliği Nasıl Yapılır?
Evde diş plağı temizliği yapmamak ve bu yöntemleri hiç araştırmamak mümkündür. Rutin yıllık diş hekimi kontrolleri dışında sizin üzerinize düşen görevler de vardır. Bunu sağlamak için yapılması gereken şey, dişleri günde en az iki kez fırçalamak, düzenli diş ipi kullanmak ve diş fırçasının kılları yıprandığında (bu genelde 3 ay içerisinde olur) fırçayı değiştirmektir.
Düzenli ağız ve diş bakımı yapılmadıysa ve “Diş tartarı evde nasıl temizlenir?” sorusuna cevap aranıyorsa, yazımızda ona da değineceğiz ve okumaya devam edin.
Diş Tartarı Evde Nasıl Temizlenir?
“Diş taşı nasıl temizlenir?” sorusunun pek çok cevabı vardır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:
- Yağ çekme: Çoğunlukla hindistancevizi ya da zeytinyağı gibi yağlar dişleri güçlendirmek için kullanılabilir. Diş etlerine iyi geldiği ve diş plağını temizlediği kanıtlanmıştır. Yağ çekme işlemini yapmak için, bir çorba kaşığı hindistancevizi yağını ya da zeytinyağını 20 ila 30 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın. Tipik bir ağız çalkalama süresinden çok daha uzun. Fakat anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkileri olan laurik asit gibi yağ asitleri sayesinde diş plağını kısa sürede ortadan kaldıracaktır.
- Karbonat: Yapılan araştırmalar, karbonat içeren diş macunuyla dişlerini fırçalayanlarla karbonat içermeyen diş macunuyla dişlerini fırçalayanlar arasında büyük farklar olduğunu ortaya koydu. İlkini kullananların dişlerinde çok daha az diş plağına rastlandı. Plağa karşı önlem almak için karbonatlı diş macunu tercih edebilir ya da karbonatı diş fırçanıza sürerek dişlerinizi hafifçe fırçalayabilirsiniz.
Diş taşını ve plağını temizlemek için ofis tipi seçenekler de mevcuttur. Sizin için uygun olan yöntemi öğrenmek için hemen diş hekimi randevusu alın.
Muayenehane Tipi Diş Taşı Temizliği
Muayenehane tipi temizlikte diş hekimi, küçük bir ayna yardımıyla diş eti hattının etrafındaki ve dişlerin arasındaki plağı temizlemek için ölçekleyici aparat kullanır. Hafifçe kazıyarak plağı temizler. Ağız içerisinde ne kadar çok plak ve tartar birikmişse, kazıma süresi o kadar artacaktır.
Evde Diş Taşı Temizliği Cihazları
Son dönemde internet ve instagram reklamlarında sıklıkla karşımıza gelen bu cihazların kullanımı teknik hassasiyet gerektirir. Kontrolsüz kullanıldığında diş minesi çiziklerine neden olabilir. Çizik mine daha hızlı renk tutacak ve diş taşı birikimine yatkın olacaktır. Dişlerinizi bu tarz yöntemlerle riske atmamanızı tavsiye ederiz.
Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?
Çok sık aldığımız diğer bir soru ise budur. Diş temizliği doğru teknik ve doğru şekilde yapıldığında dişlerin ömrüne çok olumlu katkı bulunan bir tedavidir. Kesinlikle zararlı değildir.