Estetik gülüş tasarımı, diş ve diş eti sağlığının göze hitap eden ve kişinin kendisini rahat hissettiği estetik kriterler dikkate alınarak planlanması ve gerekli yöntemler ile tedavi edilmesidir. Bu anlamda diş estetiği ve sağlığı ayrılmaz bir ikilidir. Dişin sağlık sorunlarını ortadan kaldırılırken estetik olarak geliştirilmesini amaçlar.
Estetik gülüş tasarımı ağız ve diş yapısı ile yakından ilişkili olduğu için; diş-diş eti ve diş yapısının gülüşe olumsuz etkide bulunan boyutları ile ele alınır. Gülüş biçiminin kişinin arzu ettiği şekilde gerçekleşmesi için diş, diş eti ve komşu dokular üzerinde birtakım düzenleme çalışmaları yapılır. Gülüş anında dişlerde renklenme, diş etlerinin çokça görünmesi, diş yapısının çarpık, kırık dişler olması gibi kusurlar bizleri rahatsız edebilir.
Gülüş Tasarımı, Ağız ve Diş Sağlığı
Estetik işlemler, ağız ve diş sağlığıyla da yakından ilişkilidir. Diş problemleri, diş etindeki çekilmeler, çevre dokulardaki orantısızlık ve dudaklarda farklı etkenlere bağlı olarak gelişen düzensiz olabilir. Bu durum gülüş hattınızı bozar ve gülmenizi engelleyen birtakım jest ve mimikler yapmanıza neden olur. Doğal olarak psikolojinizi etkiler. Çünkü gülüş fiziksel sağlıkla ilişkili olduğu kadar ruhsal sağlıkla da ilişkilidir. Beden dilinin en görünür olduğu ağız yapısı, ne kadar sağlıklı olursa elde ettiğiniz gülüş de o denli estetik olur. Gülüş estetiği, hem fiziksel sağlığınız hem de ruhsal sağlığınız için faydası olan bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır.
Estetik Gülüş Tasarımı
Estetik gülüş tasarımının temel amacı, kişinin ağız ve diş sağlığındaki problemleri çözümleyerek ona özgüven ve sağlık kazandırmasıdır. Diş problemlerinde, kendinizi mutsuz hissettiğiniz için sürekli olarak bir otokontrol yapma ihtiyacı duyarsınız. Güzel bir ağız kompozisyonuna sahip olmak aynı zamanda yüzünüzün güzelliğini de artırır. Mutlu olmak, çevrenizdekileri mutlu etmek ve gülüşünüzle pozitif enerji yaymak için gülüş estetiği tasarımı yaptırmanız gerekebilir.
Gülüş Estetiği Tasarımı Hangi Uygulamaları İçerir?
Beklenti, yüz hattı, yaş, cinsiyet, mevcut sağlık durumu diş estetiği uygulamasında belirleyici öğelerdir. Genel olarak gülüş estetiği ve tasarımı çerçevesinde yapılanlar:
- Laminate Veneer (Yaprak Porselen)
- Tam Seramik Kaplamalar
- Zirkonyum kaplama
- Bonding ve Estetik Dolgular
- Ortodontik tedavi (tel tedavisi)
- Şeffaf plak tedavisi
- Pembe Estetik
- Diş beyazlatma
- İmplant Uygulamaları
Tedaviler çok yönlü uygulamalardır. Gülüş estetiği, bireysel bir uygulama bütünüdür ve farklı yöntemleri barındırır. Herkesin ağız ve diş yapısıyla ilgili sorunu farklı olduğu gibi beklentiler de farklıdır. Bu yüzden tercih edilecek tedaviler de gülüş tasarımı analizi ile değerlendirilir ve uygun olan tedaviye başlanır.
Estetik Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
- Tedavi planının net olarak belirlenmesi en önemli aşamadır. Gülüş estetiğiyle ilgili bir tedaviye başlamadan önce kişinin beklenti ve isteklerinin neler olduğu öğrenilir. Bunlar, tedavi planı için ciddi derecede önemlidir.
- Tedavi planına yardımcı olması amacıyla göre ağız içi ve yüz bölgesinden bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı araçlar ile fotoğraflar alınır. Bu fotoğraflarda tedavi sonrası oluşacak yapı hastaya gösterilerek fikri alınır.
- Kararlaştırılan görünüm için gerekli ölçümler bilgisayar ortamında yapıldıktan sonra yüz şeklinde ve istenen tedavilere göre restorasyona başlanır.
Gülüş tasarımı, yüzün şekli dikkate alınarak gerçekleştirilen bütünsel bir çalışma planı ile yapılır. Çünkü yüz şekli ile gülüş arasında doğrudan ilişkiler bulunmaktadır, yüz şekline uygun olmayan bir gülüş hattı, eskisinden daha kötü bir görünüm oluşmasına yol açabilir. Bu bakımdan gülüş estetiği işlemlerinde kişinin yüz şekli ile ağız yapısı arasındaki oranlar dikkate alınarak bir plan geliştirilir.