Estetik dolgu dişinizde bir çatlama, kırılma, çürüme ya da başka herhangi bir sebebin neden olduğu bir oyuk, boşluk vb. problemli oluşumların, kozmetik değerlere uygun ve sağlıklı bir şekilde doldurulması işlemidir. Diş çürüğü; en dış tabaka olan Mine katmanından başlar, eğer tedavi edilmez ise önce dentin, sonra dişin sinir dokusuna kadar ilerler. Mine ve Dentin kısmında olan çürükler, standart bir dolgu tedavisi ile çözülmektedir. Fakat dişin sinirine kadar ilerlemiş bir çürük var ise kanal tedavisi gereklidir ve bu dişiniz için son şans olabilir. Özellikle çürümenin dişinize daha fazla yayılması göz ardı edilmemelidir, dolgu ile çözüme gidilmelidir. Bu tedavi kök kanalına ulaşmış dişlerde yapılacak çözümler çok daha kolaydır. Bu şekilde dişin iç kısmında bulunan sinir dokularının iltihaplanması önler.
Diş estetiğinin sağlanmasında, kompozit dolgu ve porselen dolgular çok önemli bir parçadır. Gelişen kompozit materyalleri de renk ve ton konusunda hekime ciddi oranda yardımcı olmaktadır.
Estetik Dolgu Malzemeleri
Günümüzde diş dolgusu için kullanılan oldukça farklı malzemeler vardır. Ancak diş dolgusu işlemi, tıbbi prosedürler göz önüne alındığında hemen hemen birbirlerine benzer şekilde yapılır.
Tedavinin henüz başlangıcında ilk etapta, çürümenin derecesini belirlemek için dişin röntgeni de çekilerek radyolojik bir muayenesi yapılır. Ardından dişteki çürük bölge, diş hekiminiz tarafından araçlar ile temizlenir. Her diş dolgusu için anestezi gerekmez. Özellikle yüzeysel dolgularda, eğer hastanın ciddi bir hassasiyeti de yoksa anestezisiz bir şekilde tedavi tamamlanabilir. Amaç hasta konforudur ve en uygun nasıl ise o şekilde yapılır.
Uygulanan anestezi işlemi sayesinde hiçbir acı hissetmez ve yapılan tedavi sürecinde de herhangi bir rahatsızlık yaşamazsınız. Ancak anestezi enjeksiyonu alma konusunda duyduğunuz bir endişe varsa bunu diş hekiminizle paylaşarak ondan bu hassasiyet için ekstra önlem talep edebilirsiniz. Diş hekiminiz uygun gördüğünde bu ilaç, jel sonrasında anesteziyi uygulayacaktır.
Estetik Dolgu Çeşitleri
Tıbbi açıdan iki ayrı dolgu kategorisi vardır:
- Altın Dolgu
- Kompozit Dolgu
- Porselen (Seramik) Dolgu
- Diğer Dolgu Çeşitleri (Cam iyonomer, Geçici vs.)
Belirli durumlara göre değişkenlik gösteren artıları ve eksileri mevcuttur.
Altın Dolgu
En pahalı restoratif dental malzemeler arasında dökme altın gelmektedir. Çok güçlü ve uzun ömürlü bir dolgu malzemesi elde etmek için dolgu içeriğinde altının yanı sıra diğer bazı metallere de yer verilir. Ülkemizde çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak hemen hemen hiç kullanılamayan bir materyaldir.
Kompozit Dolgu
Estetik olarak önemli olan bölgelerde en popüler tercih kompozit dolgudur. Hassas bir işçilik ile dolgu; dişten ayırt edilemez şekilde tamamlanabilir. Özellikle gelişen estetik diş tedavilerinde kompozit dolgular sıklıkla kullanılmaktadır. Dişe eklenen kısım kompozit adı verilen, dişe bağlanması ve uyumu yüksek bir karışımdır. Kompozit dolgu fiyatları, altın ve seramik dolgulara göre çok daha uygun, amalgam dolgulara göre pahalıdır.
Porselen (Seramik) Dolgu
Bu dental seramikler güçlü ve oldukça doğal görünümlüdür. Estetik diş hekimliği uygulamaları arasında yaygınlığı her geçen gün artmaktadır. Kompozit dolgulara göre daha pahalıdırlar çünkü uygulanması sırasında bir diş laboratuvarı veya bu işlem için özel bilgisayar teknolojisinin kullanılmasını gerektirebilirler. Kompozite göre nispeten daha yüksek oranda cam seramik içerir.
Cam İyonomer
Maliyet açışından çok daha uygun dolgu çeşididir. Doğal diş rengiyle yakın bir uyum sağlayabilir. Uygulanışı genellikle diğer dolgu malzemelerininkinden daha kısa sürmektedir. Genellikle, uzun süreli ağızda kalacak geçici dolgular, kuafaj sonrası takip, süt dişleri seçim tercihi olabilmektedir.
Estetik Dolgu Fiyatları
Estetik dolgu materyalleri tüm dişler için uygulanabilmektedir. Bunlarda fiyat belirlenirken, yapılacak dolgunun büyüklüğü, derinliği ve ekstra bir işlem gerekip gerekmediği değerlendirilir. Ön dişlere yapılacak bonding (kompozit lamine) tedavisinin ücreti, standart dolgulardan daha yüksek olacaktır.