Dolgulu diş ağrısına ne iyi gelir? Soru dişlerinin bir kısmında dolgu bulunan kişilerin merak ettiği konulardandır. Böyle durumlarda yapılması gereken en doğru şey, en kısa sürede bir diş hekimine görünmektir. Fakat o an böyle bir imkânınız yoksa evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntemi sizinle paylaşacağız.
Peki, dolgulu diş ağrısına ne iyi gelir? Karanfil, tuzlu suyla gargara yapmak, sarımsak, üzüm sirkesi gibi bazı yöntemler dolgu yapılmış dişlere bir miktar iyi gelebilir fakat bu yöntemler ağrıyı gidermeyebilir. Hiçbiri kesin bir çözüm sunmaz. En doğru ve kalıcı çözüm için mutlaka diş hekimine görülmelidir.
Dolgulu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?
Dişe uygulanan dolgu tedavisi, dişte bulunan çürük bölgeler alındıktan sonra dişin doğal yapısına uyumlu materyallerle doldurulması işlemidir. Diş dolgusu çürüyen dişlerin kaybedilmesini engelleyen ve günümüzde oldukça sık tercih edilen bir tedavidir. Tedaviden sonra zarar görmüş diş normal dişin sahip olduğu fonksiyonlara kavuşabilmektedir. Fakat diş dolgusu bazı durumlarda önemli ağrı veya sızılara sebebiyet verebilmektedir.
Dolgu sebebiyle ağrı oluştuğu zaman en kısa sürede bir diş hekimine gidilmelidir. Çünkü ağrının sebebi dişte daha büyük problemlere yol açabilir. Aynı zamanda dolguda oluşan boşluk veya hijyen kaynaklı bir problem o bölgede şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Böyle durumlarda ağrıyı tamamen gidermese de geçici olarak ağrıyı azaltabilen bazı yöntemler bulunmaktadır. Diş ağrısı evde nasıl geçer? Sorusuna verilebilecek bazı doğal yöntemleri sizin için derledik.
-
Dolgulu Diş Ağrısına Tuzlu Su
Tuz, iltihap kurutucu özelliği bulunan bir mineraldir. Diş dolgusun yapılan dişin sebebi bazen dişin iltihaplanması olabilmektedir. Böyle durumlarda bir tatlı kaşığı kadar tuzu ılık suda eritin. Ardından ağzınızda gargara yapıp. Bu işlemi günde üç defa tekrarlarsanız diş ağrınız geçebilir.
-
Dolgulu Diş Ağrısına Üzüm Sirkesi
Üzüm sirkesi de içinde bol miktarda tuz ve anti bakteriyel maddeler bulundurur. Dolgu yapılan dişte oluşan ağrının giderilmesinde sirke etkili olabilir. Bir su bardağı üzüm sirkesini ağzınızda birkaç defa gargara yapın. Sirkenin sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edin. Ilık üzüm sirkesi gargarası diş ağrısına iyi gelebilen doğal yöntemlerdendir.
-
Dolgulu Diş Ağrısına Karanfil
Karanfil, anti bakteriyel özelliği ve ağrı kesici etkileri bulunabilen doğal bir yöntemdir. Dilerseniz aktarlardan direkt karanfil yağı veya karanfil özü alıp bunu küçük bir pamuk yardımıyla ağrıyan dişinize uygulayabilirsiniz. Ya da birkaç adet karanfili iyice dövdükten sonra içerisine birkaç damla zeytin yağı döküp karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı aynı şekilde pamukla dişinize uygulayın.
-
Dolgulu Diş Ağrısına Sarımsak
Sarımsak oldukça güçlü bir anti bakteriyel besindir. Ayrıca içeriğinde bulunan ağrı kesici özelliği sayesinde diş ağrılarına da iyi gelebilmektedir. Sarımsağı da dişinize iki farklı şekilde uygulayabilirsiniz. Birinci yöntem, sarımsağı iyice ezip ağrıyan dişinize uygulamanızdır. İkincisinde ise sarımsağı dövüp biraz tuzla karıştırıp dişinize uygulamanızdır. Her iki yöntemi de birkaç gün dişlerinize uygulamanız taktirde diş ağrınız geçebilmektedir.
Dolgulu Diş Neden Ağrır?
Dolgu tedavisi, dişteki çürük bölgelerin alınması sonucunda veya dişte herhangi bir sebepten oluşan boşlukların doldurulması amacıyla uygulanan bir tedavidir. Uzun yıllardır farklı materyallerle yapılan dolgu işlemi, dişin kaybedilmesini önleyen tamamlayıcı bir tedavidir. Fakat bazen dolgu yapılan dişte ağrı veya sızı oluşabilmektedir. Dolgu tedavisinden sonra dişte meydana gelen ağrının sebepleri şunlardır;
- Dolgu işlemi sırasında dişteki boşlukların tamamen kapatılmaması
- Tam kapatılmayan dolgunun arasına yemek artıklarının kaçması
- Dişteki sinirlerin alınması esnasında diş sinirlerine fazla yaklaşılması
- Dolgu işlemi esnasında dolgu malzemesinin dişe tam olarak uymaması
- Ağız bakım ve hijyenine gereken önemin verilmemesi
- Yapılan dolgunun dişe uyumlu olmaması
Dolgulu Diş Ağrıları Nasıl Önlenir?
Dolgu işleminin asıl amacı esasında dişin kaybedilmesini önlemek ve hastanın yaşadığı ağrılara son vermektir. Bu yüzden dolgu tedavisinde öncelikle dişte ağrıya sebep olan sinirler alınır. Ardından özel dolgu malzemesiyle dişteki boşluk kapatılır. Fakat hem dolgu tedavisi öncesinde hem de sonrasında dişte bazı ağrı ve sızılar yaşanabilir. Dolgu yapılmamış dişteki ağrılar ancak bir diş hekimi tarafından tedavi edildikten sonra giderilebilir. Dolgu işleminden sonra ağrı oluşmaması için yapılması gerekenler ise şu şekildedir;
- Günlük olarak diş fırçası ve diş ipiyle ağız temizliğinin yapılması
- Alkol, sigara gidi dişe zararlı maddelerden uzak durulması
- Çok sert ve kabuklu yiyeceklerin dolgulu dişe temas edilmemesi
- Florürlü diş macunu kullanılması
- Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi
- Dolgu yapılan dişe yabancı madde ile temas edilmemesi
- Belli aralıklarla kontrole gidilmesi