Diş tasarımı sağlıklı bir gülüş elde etmek için gerçekleştirilen bir dizi prosedürü kapsar. Bu prosedürler agresif olmayan ve doğal dişleri korumaya yönelik işlemlerdir. Diş kaplamaları, yeniden şekillendirme ve boyutlandırma gibi temel uygulamalar kullanılır.
Diş tasarımı hem doğal dişe çok yakın bir görünüme hem de ağız ve diş sağlığını korumanın iyi bir yoludur. Estetik diş hekimliği ya da kozmetik diş hekimliği olarak anılan, diş hekimliğinde yeni teknolojilerin uygulandığı bir disiplinin ürünüdür.
Diş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Diş tasarımı hastanın beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilir. Diş tasarımı kapsamında gerçekleştirilen işlemlerin bazıları şunlardır:
- Porselen laminalar
- Tam seramik kaplamalar
- Bonding
- Diş beyazlatma
Porselen kaplama ve bonding işlemleri dışında, dişin sadece görünümüne odaklanan diş beyazlatma gibi uygulamalar da yapılabilir. Bu sebeple gülüş tasarımı olarak daha sıklıkla anılmaktadır. Gülüş tasarımında ideal olan altın orana yaklaşmak hedeflenir. Bu tasarımda dişler ile beraber kişinin yüz hatları, ten rengi, yaşı ve beklentileri bütün olarak değerlendirilir.
Yaprak Porselen Laminalar
Güzel bir gülüşe kavuşmanın en iyi yöntemlerinden biri laminate veneer, yaprak porselen ya da porselen lamina olarak bilinen kaplamalardır. Hastanın, süreç sonunda nasıl bir gülüşe sahip olacağı 3D teknolojiler aracılığıyla ve modellerle gösterilebildiği için istenen sonuçlar alınabilmektedir.
Yaprak porselenlerle;
- Şekilsiz dişler
- Dişlerdeki istenmeyen renklenmeler
- Çarpık gülümsemeler
- Diş aşınmaları
- Kuron boyu farklılıkları
- Diş boşlukları
Gibi pek çok estetik sorun çözülebilir. Yaprak porselenlerde kullanılan materyal “Cam Seramik’tir.” Dişe çok yakın ışık yansıması ve renk efektleri görülebilir. Çok sık tercih edilmesinin sebebi budur. Gerektiği durumdan aynı materyal ile diş çepeçevre sarılabilir. Estetik olarak aynı sonuç alınır fakat tedavi adı tam seramik kaplama olarak adlandırılır. Genellikle eski ve uyumu bozulmuş kaplamalar, artık içinde metal bulundurmayan ve estetik olarak başarılı cam seramikler ile restore edilmektedir.
Gülüş tasarımı için kullanılan bu yöntem, doğal dişlere minimum müdahaleyle gerçekleştirilebilir.
Bonding ve Gülüş Tasarımı
Bonding uygulaması dişe renkli kompozit materyal yapıştırılarak gerçekleştirilir. Gülüş tasarımı yaptıranlar arasında en yaygın tercih edilen işlemlerden biridir. Bunun sebebi dişi restore ederken, doğal dişe hiç müdahale edilmemesi, sadece üzerine malzemenin yapıştırılmasıdır. Bununla birlikte, renk değişimi ihtimali seramik laminelere göre daha yüksektir.
Ücret olarak daha uygun bir restorasyon olan bonding, aşağıdaki sorunların çözümünde kullanılabilir:
- Dişlerin aralarındaki düzensiz boşluklar
- Dişlerdeki renklenmeler
- Diş çatlakları
Bonding uygulaması dişlerin şeklinde büyük değişiklikler için kullanılamaz. Restoratif bir prosedür olsa da aynı zamanda estetik bir prosedürdür.
Diş Beyazlatma
Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma, kozmetik diş hekimliğinin sağlıklı bir gülüş için en sık tercih edilen tekniklerinden biridir. Yaşlanmaya bağlı etkiler, yiyecek ve içeceklerin sebep olduğu izler, sigara ve ilaçlar gibi pek çok faktörün sebep olduğu renklenmeleri ortadan kaldırma için kullanılır.
Estetik gülüş tasarımı için bu uygulamalardan hangilerine ihtiyaç duyduğunuzu diş hekiminizle görüşerek belirleyebilirsiniz. Uygulamaların kapsamına göre fiyatlarda da değişiklik olacaktır.