Diş kristali nedir? Sorusuna verilebilecek en basit cevap; farklı türde ve büyüklükteki değerli taşların özel bir yöntem ile diş hekimi tarafından dişlere yerleştirilmesidir, diyebiliriz.
Diş kristali nedir? Diş pırlantası olarak da bilinen diş kristali, gülüşüne estetik bir fark atmak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir uygulamadır.
Estetik Diş Kristali Nedir?
Diş yüzeyine yapıştırılarak kişinin gülüşüne parıltı katan diş kristali, son dönemde oldukça popüler bir hale geldi. Bir dönem sadece ünlülerin dişlerinde görebildiğimiz diş pırlantası, artık farklı taşların kullanılabilmesi ve bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla hemen hemen herkes tarafından ulaşılabilir hale geldi. Oldukça kolay bir yöntemle dişlere monte edilebilen diş kristaliyle dişlerinize farklı türdeki taşlar uygulanabilmektedir.
Diş Kristali Nasıl Yapılır?
Diş kristali dişe takılmadan önce kişinin hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Diş kristali yapılacaksa dişlerde herhangi bir çürük olmaması ve kişinin ağız ve diş sağlığının yerinde olması gerekir. Eğer ağızda çürük varsa tedavi edilmeli, diş yüzeyindeki plaklar temizlenmelidir. Taşların beyaz dişlere daha çok yakışacağı için ihtiyaç varsa diş beyazlatma işlemi yapılır.
Diş kristali, diş yüzeyinde herhangi bir aşındırma yapılmadan istenilen dişin görünen yüzeyine kompozit bonding adı verilen özel yapıştırıcıyla diş hekimi tarafından yapıştırılarak uygulanır. Dişlere herhangi bir zararı bulunmayan diş kristalleri için standart ağız bakımından başka bir bakım yapılmasına gerek yoktur.
Diş Kristali Kimler Yaptırabilir?
Diş kristali yaptırmak için herhangi bir yaş kriteri yoktur. Her yaşta ve her dişe takılabilen diş kristalleri, dişe herhangi bir hasar vermeden direk olarak dişe yapıştırıldığı için isteyen herkese uygulanabilen estetik bir yöntemdir. Diş kristalinin yapılması için kişinin diş ve ağız sağlığının iyi durumda olması yeterlidir.
Diş Kristali Yan Etkileri Var Mıdır?
Uzman hekim tarafından yapılan diş kristali uygulamasının herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur. Fakat piyasada farklı türlerde diş pırlantaları satılmaktadır ve bu pırlantalarda kullanılan yapıştırıcı diş yüzeyine zarar verebilmektedir. Hassas bir yapıya sahip olan dişlerde meydana gelen küçük bir rahatsızlığın daha önemli sorunlara yol açabileceği göz önünde bulundurulmalı ve diş hekimi tarafından yapılmayan kristallerin kullanılmaması gerekir.