Diş Kaplama

Diş Kaplama

Diş kaplama, dişi sağlık ve estetik olarak daha iyi hâle getirmek için dişlerin ön yüzeyine veya tüm yüzeylerine; diş renginde, ince, kabuk benzeri malzemelerin yerleştirilmesi işlemidir. Günümüzde estetiğe olan ilgi artmıştır. Estetik diş kaplama çeşitleri;

  • Zirkonyum kaplamalar,
  • Tam seramik kaplamalar
  • Yarım kaplama (laminate veneer – yaprak porselen) uygulamalarıdır. Gülüş Tasarımı tedavilerinden biridir.

Diş kaplama işlemi, dişte ciddi kırıklar, şekil bozuklukları ya da renk değişimleri gibi bir dizi kozmetik problemi tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilir.

Uygulanacak kaplamaların sayısını estetik kaygıların kaynağını oluşturan diş sayısı belirler. Bazı hastalar kırık bir dişin görünümünden rahatsız olmaları durumunda yalnızca tek dişe kaplama yaptırabilirler. Ancak estetik kaplama işlemi genellikle ağızdaki dişlerin çoğunluğuna, simetrik bir gülüş elde edebilmek amacıyla yaptırılır. En sık kaplama talep edilen dişler üst ön sekiz diş arasıdır.

Diş Kaplama
Diş Kaplama

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Kaplama işleminde öncelikle gerekli tıbbi analizler, gülüş tasarımı analizleri yapılır. Ardından hasta için en uygun yöntem belirlenir. Yıllar önce metal destekli porselen kaplamalar çok çok yaygın şekilde kullanılırken, günümüzde zirkonyum destekli kaplamalar yaygınlaşmaktadır. Estetik bölge dişlerde en sık kullanılan kaplama malzemesi zirkonyumdur. Doğal dişe çok yakın estetik sonuç vermesi, bu tercihin sebebidir.

Tam seramik kaplamlar ve Laminate Veneer (Yaprak Porselen) son dönemde daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Malzeme teknolojisi olarak gelişim ve buna bağlı daha iyi estetik, bu seçimin nedenidir. Dişin yapısına ve belirlenen bütçeye en uygun kaplama yöntem ve çeşidini diş hekimi ile birlikte hastalar seçebilirler.

  • İlk olarak hekim dişin tamamı ya da gerekli bir bölümü için ölçü alır.
  • Alınan ölçüler dâhilinde kaplama maddelerinin üst yapı çalışmaları yapılır. Bunlar malzemenin şekillendirilmesi ve ağız için en uygun standarda oluşturulması gibi prosedürleri içerir.
  • Diş provaları gerçekleştirilir, estetik değerlendirmeler yapılır.
  • Daha sonra özel bir malzeme ile yapıştırılan kabuk biçimindeki kaplamalar bir süre dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyeti yaşatabilir. Bu hassasiyet kısa bir süre sonra kendiliğinden yok olacaktır.
  • Kaplamalar 2 ila 4 seansta gerçekleştirilebilir.

Diş Kaplama Çeşitleri

Diş kaplamalarının yapımında sıklıkla porselen kullanılır. Porselen kaplama dendiğinde, eski nesil metal destekli protezler algılanmaktadır fakat yeni nesil estetik sistemlerde de porselen kullanılmaktadır. Estetik problem oluşturan ara parçalar kaldırılmıştır. Daha sağlıklı ve doğal sonuçlar ortaya çıkarılmaktadır. Bölümlü kaplamalar, yaprak porselenlerin, estetik kaplamaların uygulanması laboratuvarda daha detaylı aşamaları içerdiği için diğer kaplamalara nazaran daha uzun bir süreçtir. Bunların yanı sıra uygulanan kaplama çeşitleri:

Kaplamalar, diş implantları ile aynı şey değildir. Kaplamalar dişin ağızda görünen yüzeyine yerleştirilir. Buna karşın implantlar dişin tamamının değişime uğradığı bir işlemdir, diş kökü olarak düşülebilir. İmplantın üzerine de yine kaplama yani kron gelecektir.

Diş Kaplama Fiyatları 2019

Diş Kaplama Çeşitleri
Diş Kaplama Çeşitleri

Metal destekli kaplamalar bazı kliniklerde ve devlet hastanelerinde, sigorta katkısı ile yapılabilmektedir, estetik diş kaplamaları ise kozmetik bir prosedür olarak kategorize edildiğinden çoğu kez sigorta kapsamında değildir. Diş kaplamalarının fiyatlandırılması hakkında bilgi almak için Türk Diş Hekimleri Birliği’nin fiyat kataloğu rehber kabul edilebilir. Bunun dışında diş hekiminin uzmanlığına, yaşanılan bölgeye ve uygulanacak işlemlerin prosedürlerine göre değişiklik gösterebilir.

Diş Kaplamalarının Yararları

Kaplamaların en büyük yararı, dişlerin görünümünün iyileştirilmesi ve kozmetik açıdan beklentilere uygun “uzun ömürlü” sonuçlar elde edilebilmesidir. Ayrıca dişlerdeki kırıklar, büyük dolgular gibi uzun dönemde problem oluşturma ihtimali yüksek olan durumlar bertaraf edilir.

Etkileyici, estetik bir gülüş, insanın hayatı ve sosyal gücünün vazgeçilmezi olan iletişimde en önemli faktörlerden biridir. Gülüş estetiği yöntemlerinden biri olan kaplama tedavisi aşağıdaki birtakım problemler mevcutken gerçekleştirilebilir:

  • Kırık dişler
  • Eksik dişler
  • Beyazlatma ile giderilemeyen keskin renk değişimleri (Diş beyazlatma)
  • Dişler arasında yer alan boşluklar
  • Normalden daha küçük dişler
  • Fazla sivri veya herhangi bir nedenle şekil bozukluğu bulunan dişler

Gülüş tasarımı hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için iletişime geçebilirsiniz.