Diş hekimi korkusu ya da daha yaygın tabirle dişçi korkusu yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Yapılan araştırmalar, korkuları yüzünden diş hekimine gitmek istemeyen önemli bir çoğunluğun var olduğunu ortaya koymuştur.
Diş anksiyetesi olarak da adlandırılabilecek diş hekimi korkusu (namıdiğer dişçi fobisi) yaşayanlar, özellikle alınmış bir randevuları da varsa süreç boyunca huzursuzluk hissedebilirler. Hatta bazen bu huzursuzluk çok şiddetli bir endişe hâlini de beraberinde getirebilir.
Diş tedavilerini yarım bırakma ya da daha başlamadan bitirme kararı dahi aldırabilen bu korkuyu yaşayan insanlar aslında irrasyonel bir durum içinde olduklarının farkındadırlar. Ancak bu korkuyla nasıl başa çıkacakları hakkında pek fikirleri yoktur.
Diş Hekiminden Neden Korkulur?
- Canım çok mu acıyacak?
Ağrı ya da acı yaşama endişesi diş hekiminden kaçınmak için yaygın bir nedendir. Nedeni genellikle kişilerin kendi yaşadıkları ya da bir başkaları tarafından anlatılan ürkütücü deneyimlerdir. Günümüzde tıp oldukça gelişmiştir. Bu yüzden dişlere uygulanan tedavi yöntemlerinin çoğunda kayda değer bir acı yaşanması söz konusu bile değildir.
- Anestezi iğnesi acıtacak mı? Ya yeterince uyuşturmazsa…
İnsanların çoğu, iğnelerden korktuğu gibi bir de onu ağızlarında hissetmek istemezler. Bazıları da anestezinin yetersiz gelme ihtimalinden korkarlar.
- Ya anestezi yan etki yaparsa…
Baş dönmesi, hâlsiz hissetme veya bulantı gibi anestezinin olası yan etkileri bazı insanlarda korku yaratır.
- O koltuğa oturduğumda neler olacak?
Ağızları açık bir şekilde dişçi koltuğuna oturanlar kendilerine neler yapıldığını tam anlamıyla göremedikleri için kendilerini çaresiz hissedebilir ve kontrolleri dışında bir şeyler olmasından endişe duyabilirler.
- Yüzüm benim kişisel alanım…
Birçok insan, yüzlerine yakın bir biçimde çalışan diş hekimlerinden rahatsız olurlar. Bazıları da kendi dişlerinin görünümü ya da ağız kokularıyla ilgili çekince yaşarlar.
Bu Korkuyla Nasıl Başa Çıkarım?
Tabii ki diş hekiminizle bu durumu paylaşarak! Dişçi koltuğu korkusu da, anestezi kaygılarınız da, daha önce duyduklarınız da, evet evet, korkularınıza dair her şey diş hekiminize anlatılmalıdır. Diş hekiminizi seçerken, korkularınızı paylaştığınızda sizi endişelerinizden arındırmak için telkin metotlarını profesyonelce kullanabiliyor olmasına dikkat edin.
İşte kaygılarınızla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı öneriler:
- Gerginliğinizi azaltmak için tedavinizle ilgili olarak diş hekiminizden bilgi almaktan çekinmeyin.
- Diş hekiminizden, yapılacak işlemlerin her aşamasında neler olup bittiğine kendinizi zihinsel olarak hazırlamanıza yardımcı olacak detaylar isteyin.
- Diş hekiminizin durmasını istediğinizde verebileceğiniz bir sinyal belirleyin (elinizi kaldırmak, göz kırpmak gibi). Rahatsız olduğunuzda, tükürmek ya da ağzınızı çalkalamak istediğinizde bu sinyali kullanmak için diş hekiminizle anlaşın.