Diş gıcırdatma tedavisi, bruksizm olarak da tabir edilen ve özellikle uykudayken dişlerini sıkma, uyanıldığında çenede yorgunluk hissi şeklinde kendini gösteren hastalığın tedavisidir. Erken fark edildiğinde ağız ve diş sağlığı için herhangi bir soruna yol açmayan bu hastalığın ileri aşamaları dişlere zarar verebilmektedir. Dişlerde kırık ve çatlaklar gelişebilmektedir.
Diş gıcırdatma tedavisi için başvuran hastaların büyük bir kısmının ortak şikayetleri vardır. Bu şikayetlerin neler olduğundan ayrıntılı olarak bahsedeceğiz. Diş gıcırdatmanın sebepleri, sonuçları ve nasıl tedavi edileceği konularına geçmeden önce belirtmek isteriz ki bu hastalık psikolojik sebeplerden ötürü de meydana gelebilmektedir. Bu yüzden diş hekimiyle her türlü ayrıntı konuşulmalıdır. Problemin nedeni bilinmeden yapılacak tedavide başarı elde edilemeyebilir.
Kimler Diş Gıcırdatma Tedavisi Yaptırabilir?
Diş gıcırdatma tedavisi ihtiyacı duyan hastaların çoğunda aşağıdaki belirtiler görülmektedir:
- Çene ağrısı
- Dişlerde hassasiyet
- Baş ağrısı
- Kulak ağrısı
- İyi uyuyamama
- Dişlerin aşınması
- Diş eti çekilmesi
Anlaşılacağı üzere hastalığın belirtileri tamamen ağız ve diş sağlığını ilgilendiren bir soruna işaret etmiyor gibidir. Bu yüzden de bruksizmden şikayetçi olan insanların çoğu “Diş gıcırdatma tedavisi için hangi doktora gidilir?” sorusunu sormakta ve kafa karışıklığı yaşamaktadır ve bu konu ile ilgilenen doktorları araştırmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz belirtilerden birini ya da birkaçını düzenli olarak yaşıyorsanız ilk etapta bir diş hekimine başvurmanız yeterli olacaktır. Şayet gerekiyorsa, diş hekiminiz sizi Nöroloji uzmanı, Psikiyatri uzmanı gibi başka bir tıp uzmanına yönlendirecektir.
Diş Gıcırdatmanın Zararları Nelerdir?
Diş gıcırdatma, aşırı basınç dolayısıyla dişlerde çatlaklar ya da kırıklar oluşmasına sebep olabilir. Daha ileri seviyelerde ise diş kayıplarına kadar giden bir süreç ortaya çıkabilir ve köprü uygulamaları, kron, kanal tedavisi, implant gibi farklı tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Erken teşhis birçok problemin yaşanmasını önleyecektir.
Bazı hastalarda çene yapısında değişikliğe sebep olabilen diş gıcırdatma, hastanın yüzünün görünümünü değiştirerek estetik problemlere de sebep olabilir. Bu gibi durumlarda Pembe Estetik yöntemleri kullanılarak hastanın eski sağlıklı dişlerine ve görünümüne kavuşması sağlanır.
Gülüş tasarımı ve Pembe estetik tedavilerinde de öncelikle diş sıkma semptomları değerlendirilir ve çözülmeye çalışılır. Estetik tedavilerin kalıcılığı için önemlidir.
Peki, başlangıç seviyesindeki bir diş gıcırdatma hastası için alınabilecek önlemler var mıdır? Elbette ki! Gelin, bazı yöntemlere birlikte göz gezdirelim.
Diş Gıcırdatma Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Şayet konuyla alakalı bir diş hekimine başvurmuşsanız size bir ağızlık vererek uyku esnasında dişlerinizi sıkmanızı engelleyebilir. Gece Plağı adı verilen tedavi seçeneğidir. Orta sert veya tam sert plaklar hekiminizin, muayene ile tercih edeceği plak türleridir. Sorunun stres kaynaklı olduğu anlaşılmışsa hafif antidepresanlar ya da kas gevşeticilerle de sorun çözülebilir. Tıp doktoru konsültasyonu bu konuda gerekli olabilir. Plağın yeterli olmadığı, şiddetli diş sıkma durumlarından Masseter Botoksu uygulanabilir. Botoks tedavisinin dezavantajı olarak, 6 ay sürece etkin olması söylenebilir. Tekrar edilmeye gerek kalmadan diş sıkma bertaraf edilebileceği gibi tekrar uygulama gerekebilir. Yine de kendi kendinize önlemler almanızda fayda vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Stres en büyük diş sıkma sebebidir.
- Alışkanlık ve ya tik gelişmiş olabilir.
- Gün içi stresten dolayı kaslarda genel kasılma ve çene kenetleme görülebilir.
- Tüketilen kafein miktarının fazla olması diş sıkmayı tetikleyebilir.
- Aşırı alkol tüketimi uyuduğunda dişlerini sıkmaya neden olabilir..
- Kurşun kalem gibi yiyecek olmayan şeyleri çiğneme alışkanlığınız varsa derhal bırakın. Bu durum çene kaslarınızı sıkmaya alışmanıza sebep olmaktadır.
- Sürekli tetikte olun. Dişlerinizi sıktığınızı fark ettiğiniz zamanlarda dilinizin ucunu dişlerinizin arasına koyun.
- Geceleri yatmadan önce kulak memenizin ön kısmıyla yanağınızın arasındaki bölgeye ılık bez koyun. Ilık bez çene kaslarınızı gevşetmeye yarayacaktır.
Bunların dışında sizi rahatlatacak diş gıcırdatma bitkisel tedavisi için kullanabileceğiniz yöntemler de vardır.
Diş Gıcırdatma Bitkisel Tedavisi
- Kedi otu: Uyumadan önce bir fincan kedi otu çayı içerek vücudunuzun gevşemesini sağlayabilirsiniz.
- Papatya çayı: Papatya çayı ya da yeşil çay içerek vücudunuzun gevşemesini sağlayabilir, çene kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Zerdeçal – süt karışımı: Bu karışımdan yatmadan önce bir bardak içerseniz daha verimli uyursunuz, sabah dinç uyanırsınız.
Diş Sıkması Olanlar Gülüş Tasarımı Yaptırabilir mi?
Sıkma nedeniniz ve çözüm yolları değerlendirilmelidir. Rutinde geçirilemeyen diş sıkması olan kişilerde sadece gülüş tasarımı uygulamaları değil diğer tüm tedavilerin başarısı da etkilenmektedir. Günlük yaklaşık 4 saat ısırma kuvveti gelmesi gereken dişler üzerine, diş sıkan kişilerde yaklaşık 10-12 saat bu kuvvet gelmektedir. Diş sağlığı için olduğu gibi tedavilerin sağlığı için de risk faktörüdür.
Genellikle semptomlar çözüldükten sonra planlamalar yapılır.