Diş Eti Ameliyatı
Diş Eti Ameliyatı

Diş Eti Ameliyatı

Diş eti ameliyatı, ilerlemiş periodontal hastalıkların tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerin tamamını ifade eder. Özellikle ciddi bir diş eti enfeksiyonu, yüzeysel dokulara müdahale ile elemine edilemeyebilir. Diş hekimi cerrahi müdahaleyi en kesin çözüm olarak önerebilir ve uygulayabilir.

Diş eti ameliyatı, diş etlerinde meydana gelen enfeksiyonların tedavisi için yapılmaz. Bunun haricinde, derinlerde biriken ve enfeksiyona sebebiyet verecek yüzey düzensizlikleri de temizlenir. Koruyucu ve önleyici olabilecek pek çok faydası vardır.

Diş Eti Ameliyatı
Diş Eti Çekilmesi

Diş eti ameliyatı ile;

  • Diş etlerinin altında biriken diş taşları, bakteriler temizlenir,
  • Hastanın ağız ve diş bakımı kolaylaştırılır,
  • Dişleri destekleyen kemik dokular güçlendirilir ve şekillendirilir,
  • İleride meydana gelebilecek diş eti problemleri önlenir.
  • Yine meydana gelebilecek diş kayıpları önlenir.

Kimler Diş Eti Ameliyatı Yaptırabilir?

Diş eti ameliyatı genelde, diş etlerinde ve diş dokularında ileri seviye bozulmalar ve rahatsızlıklar olan hastalar için tavsiye edilir. Bazı hastaların şikayetleri cerrahi müdahaleye gerek kalmadan giderilebilir. Hastanın cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyup duymayacağı, diş hekiminin yapacağı ayrıntılı muayene sonrasında belirlenir.

Hastaların diş eti hastalıkları sebebiyle diş hekimine başvurma sebepleri genelde aynıdır. Aşağıdaki semptomlardan birkaçına ya da tamamına sahip olmak diş eti rahatsızlığı şüphesini arttırmaktadır:

  • Şişmiş, kırmızı ya da kanayan diş etleri
  • Diş etleriyle dişlerin birleştiği noktada oluşan cepçikler
  • Dişlerin hareket etmesi, gevşemesi
  • Yemek yerken hissedilen ağrı
  • Ağız kokusu
  • Diş eti çekilmesi

Diş Eti Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş hekiminin muayenesi sonucunda hastanın cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyduğu tespit edilirse hastanın birkaç hafta öncesinden bazı hazırlıklar yapması gerekebilir. Bu bilgiler detaylı olarak hekiminiz tarafından verilecektir. Aspirin, ağrı kesici gibi kan inceltici ilaçların bırakılması istenebilir.

Şayet hastanın diş etlerinde enfeksiyon varsa ameliyat sürecinde antibiyotik kullanımı gerekebilir.

Ayrıca, ameliyat gününden en az 24 saat önce sigara ve alkol tüketiminin bırakılması gerekmektedir. Özellikle alkol tüketimi, operasyon sırasında kullanılan anestezik maddelerin etkisini değiştirebilmektedir.

Diş Eti Ameliyatı Kapsamında Hangi Operasyonlar Yapılır?

Diş Eti Ameliyatı
Diş Eti Tedavisi

Pek çok cerrahi seçenek vardır. Hastanın hangi operasyonlara ihtiyaç duyduğu diş hekimi tarafından belirlenir. En sık uygulanan operasyonlar şunlardır:

  • Flep Ameliyatı: Diş eti çekilmesi ameliyatı olarak da bilinen bu operasyon sırasında, diş etlerinde küçük kesikler oluşturulur, derinlikler temizlenir. Diş etlerinin altındaki bakteriler temizlendikten sonra geri dikilir.
  • Kemik Greftleme: Bazı hastalarda diş eti rahatsızlıkları diş kökünü çevreleyen kemiğe zarar verecek kadar ilerleyebilir. Enfeksiyon temizlenir, ikinci bir operasyonla; kemik greftleme ya da kemik aşılama yöntemiyle diş kaybı önlenir ve doğal kemik büyümesi desteklenir.
  • Yumuşak Doku Greftleme: Diş eti çekilmesi durumunda diş hekimleri, ağzın çatısından küçük bir parça doku alır ve doku kaybı yaşanan noktalarda doku gelişimini desteklemesi için donör doku olarak kullanır.
  • Protein Desteği: Hastalıklı diş köklerine özel proteinler içeren jellerin uygulanması işlemidir. Kemik ve diş eti dokularının sağlıklı gelişmesi için gerçekleştirilir. Üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Diş eti ameliyatı fiyatı bu işlemlerin hangilerinin gerçekleştirileceğine, kullanılan ekipmana ve diş hekiminin konu hakkındaki tecrübesine bağlı olarak değişmektedir.

Diş Eti Ameliyatı Fiyatı

Dişeti Ameliyatı
Dişeti Ameliyatı

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi hangi cerrahi operasyonların gerçekleştirileceği diş hekimini ayrıntılı muayenesi sırasında hastayla da konuşularak belirlenir. Hastanın diş eti problemi çok şiddetliyse ve tedavinin gerçekleştirilmesi için pek çok prosedürün uygulanması gerekiyorsa fiyat da ister istemez artacaktır.

Sağlık sigortalarının büyük bir kısmı periodontal cerrahi maliyetlerinin küçük bir kısmını karşılamaktadır. Diş hekimiyle konuşularak tedavi süreciyle ilgili ayrıntılar alınarak tedavi fiyatlarıyla ilgili daha net bilgiler edinilebilir.

Unutmayın, ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemler ilerlediğinde daha büyük sorunların sebebi ve bazı durumlarda pek çok hastalığın habercisi olabilirler. Erken teşhis ve tedavi, daha ileride yaşanabilecek daha maliyetli tedavilerin önünü kesecektir.

Gülüş Tasarımı

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler