Estetik diş hekimliği uygulamaları arasında çok sık başvurulan Diş Beyazlatma (Bleaching) işlemi; dişlerin yüzeyindeki mine ve minenin bir iç tabakası olan dentine etki eder. Mikroskobik düzeyde olan gözeneklerde biriken renklendirici maddeler ve dentin dokusunun koyu rengi beyazlatma ajanları ile uzaklaştırılır ve renkte açılma sağlanır. Renklenmenin kaynağı tespit edildikten sonra Hekim kontrolünde yapılabilir.
Sağlık bakanlığınca denetlenmemiş diş beyazlatma tozu, diş beyazlatma bandı ve jeli gibi satılan şeyleri kullanıp geri dönüşsüz büyük problemlere adım atabilirsiniz. Diş ve diş etleri bu tarz kimyasallalar riske atılamayacak kadar değerlidir.
Beyazlatma Dişe Zarar Verir mi?
Diş beyazlatma işlemi için bilinmesi gereken; uygun hastaya, doğru malzeme ve teknikle uygulandığında kesinlikle zararı değildir.
Bu cümle anlamına bakarak diş beyazlatmanın ne durumlarda zararlı olduğunu bulabiliriz. Mine yapısı defektli, kronik hassasiyet problemi bulunan, kök yüzeyleri açığa çıkmış kişilerde uygulanması uygun değildir. Sağlık bakanlığı tarafından onaylı beyazlatma jelleri prospektüsünde anlatıldığı gibi kesinlikle Hekim tarafından uygulanmalıdır. Bu şekilde oluşabilecek geri dönüşsüz problemlerin önüne geçilmiş olur.
Dişler Neden Renklenir?
Hastanın hangi tedaviye ihtiyacı olduğunun belirlenmesi ve beyazlatmanın başarıya ulaşması için; ilk olarak dişin renklenmesinin kaynağı araştırılmalıdır.
Renklenmeler içsel (diş yapısı ve kişinin sistematik durumu ile ilgili) veya dışsal (kişinin beslenmesi ve alışkanlıkları) kaynaklı olabilir.
- İçsel renklenmeler dişin dokularına derinlemesine nüfuz etmiştir ve fırçalama ile giderilemez. Aşırı flor alınımı, diş oluşum ve sürme döneminde kullanılan antibiyotikler, mine defektleri bu alana girer. Bu alanda çoğu kişide beyazlatma ile sonuca ulaşılabilmektedir.
- Dışsal renklenmeler ise besinlerden, çay kahve gibi içeceklerden ve sigara gibi renklendirici özelliği yüksek alışkanlıklar sebebiyle olur. “Dişlerim neden sarardı”, “diş sarılıkları nasıl gider” sorularını çok sık duymaktayız ve bunların büyük kısmının dışsal etkenlerden oluştuğu görülmektedir. Genellikle diş bakım ve temizlik işlemleri ile büyük oranda giderilirler.
Sonrasında ortaya çıkan diş rengine göre beyazlatma işlemi yapılabilir. Dentin tabakasının rengi beyazlatma işlemi ile beyazlamaktadır. Diş beyazlatma fiyatları 2018 1.Bölge Ankara TDB rehber fiyat listesi bilgi verici olabilir fakat hangi işlemin gerektiği ve kişinin bu tedaviye uygun olmadığının belirlenmesi için hekim muayenesi şarttır.
Her Diş Beyazlar mı?
Hayır. Öncelikle neden oluştuğu, sisteme uygunluğu ve kişinin beklentisi değerlendirilmelidir. Ağızda bulunan eski tedaviler(Dolgu, Kaplama) bu işleme cevap vermeyeceği gibi bazı diş yapılarında ve renklenme tiplerinde de sonuç alınamamaktadır. Detaylı bir muayene ile hekim gerekli tanı ve tedaviyi planlayacaktır. Herkes diş beyazlatma yaptırabilir mi sorusunun cevabı da aynıdır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
- Ofis Tipi Beyazlatma (Office Bleaching) : En güvenilir sistemdir. Hekim kontrolünde özel jel ve ışın kaynağı cihazlar eşliğinde kullanılır. Yaklaşık 1 saat gibi bir sürede işlem tamamlanır. Diş yapısına göre 2-4 ton renk açılır ve sonrasında kişi tarafından dikkat edildiğin uzun süre etkilidir. Seans sayısı ve ekstra bir yöntemle desteklenip desteklenmeyeceği hekim tarafından belirlenir.
- Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching) : Kişiden alınan ölçüye göre hazırlanan kalıplara jeller yerleştirilerek, ev ortamında hastanın kendi kendine uyguladığı güvenilir beyazlatma sistemidir. Ofis beyazlatma ile kombine edilebilir. Jelin türü ve hekim kontrolü ile yaklaşık 5-7 gün, ortalama günde 5 saat uygulanarak sonuç sağlanır.
- İçten Beyazlatma (İnternal Bleaching) : Cansız diş, Kanal Tedavili diş, Devital beyazlatma şeklinde de tabir edilmektedir. Uygulanan kanal tedavisine bağlı olarak yıllar içinde dişte siyahlaşma diyebileceğimiz içten bir renk yansıması meydana gelir. Normal beyazlatmanın sonuç vermediği bu durumlarda devital bleaching ile başarılı bir sonuç sağlanır.
Ön Dişlerimde Dolgular ve Kaplamalar Var Beyazlatma Yaptırabilir miyim?
Bir sonuç alınamaz. Beyazlatma ajanları organik dokular üzerinde etkilidir. Dolgu ve seramik yüzeylerde herhangi bir beyazlatıcı etkisi yoktur. Bu yüzden öncelikli beyazlatma işlemi ardından seramiklerin ve dolguların uygulanması sık tercih edilir. En doğru bilgiyi hekiminiz verecektir.
Diş Beyazlatma İşlemi Hassasiyet Yapar mı?
Ofis tipi beyazlatma sistemlerinin hemen çoğunda 24 saat hassasiyet görülür. Miktarı kişinin hayat konforunu düşürecek ciddiyette değildir ancak sıcak, soğuk gıdalarda hassasiyet tetiklenir. Bu beklediğimiz bir durumdur, geçicidir. İşlem sonrası hekiminiz tarafından uygulanacak hassasiyet giderici jel ve ihtiyaç duyulursa kullanılabilecek hassasiyet giderici diş macunları çözüm olabilmektedir. Diğer kontrollü beyazlatma sistemlerinde bu etki görülmez. Onaysız ve kontrolsüz olarak internet üzerinden satın alınan ürünler sonucu geçmeyen hassasiyetler oluşabilir, çözümü için ekstra tedaviler ihtiyaç duyulur.
Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?
Herkes güzel bir gülüşü, bembeyaz dişleri olsun ve hiç bozulmasın ister. Diş kaynaklı faktörler kadar kişinin diş bakımı da çok önemlidir.
Beyazlatma işlemi öncesi yapılan diş bakımı, temizliği; sonrasında ajanlar ile açılan diş renginin ömrü değişkendir. Kişi renklenmeye neden olan alışkanlıklarına devam eder, özellikle ilk 1 hafta çok dikkat isteyen süreçte dikkat etmezseniz renk kısa sürede geri dönecektir. İyi bakım ve dikkat ile beyazlığın 2-3 yıl sürdüğü takip edilmiştir. Beyazlatmanın ömrü; ağız bakımına dikkat ederek ve renklendirici gıdalardan uzak durularak uzatılabilir.
Beyazlatma Kimlere Yapılamaz?
- Beyazlatma işleminin zarar vereceğini öngörülen; kökler açığa çıkmış, diş eti problemi olan kişilerde uygulanmaz.
- Ciddi diş hassasiyeti, yaygın çürükleri olanlarda uygulanmaz.
- Ön bölge dişlerinde beyazlatmaya cevap vermeyecek, sonrasında renk farklılığı oluşturacak dolgu vb. restorasyonların bulunması durumunda uygulanmaz.
- Tedavi sonrası özellikle ilk 1 hafta çay, kahve, renklendirici gıda, sigara kullanımına devam edecek kişilerde. Bu durum beyazlatmanın ömrünü ciddi miktarda azaltmaktadır.
- Diş minesinin şeffaf özelliğinin çok olduğu kişilerde sonuca ulaşılamayacağı için uygulanmaz.
- Hamilelerde uygulanmaz.
- 15 Yaşından küçük kişilerde uygulanmaz.
Ofis Lazer Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş temizliği ile giderilebilecek tüm lekeler, diş eti sağlığında problem oluşturan tüm etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra beyazlatma yapılabilir.
- Dudak koruyucu yerleştirilir.
- Diş yüzeyi hemen beyazlatma öncesi florsuz pat ile fırçalanır.
- Diş eti koruyucu uygulanır ve sertleştirilir. Bu aşama dişlere uygulanacak kimyasalların diş etlerine zarar vermesini önlemektedir.
- Kullanılan malzemenin kullanım koşullarına uygun şekilde jel dişlere uygulanır, belirli aralıklarla aktive edilir, temizlenir, tekrar uygulanır; bunları takiben ışınlama
yapılır.
- Bol su ile temizlendikten sonra hassasiyet problemini azaltmak amacıyla hassasiyet giderici jel uygulanır.
Sonraki günlerde dikkat etmesi gerekenler detaylı bir şekilde anlatılır, ev tipi ile devam edilebilir veya tedavi tamamlanır.
Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Kadar?
Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları ve ev tipi beyazlatma fiyatları değişkendir. Öncesinde ağız sağlığının optimal seviyeye getirilmesi şarttır. Beyazlatma ile çözüm sağlanamayan hastalarda renklenmelere göre beyazlatma sonrası kompozit veya porselen lamina planladığımız tedaviler vardır.