Dental İmplant

İmplant Nedir?

Diş implant sistemlerinin geçmişi çok eski yıllara dayanmasına karşın son yıllarda popülerliği daha da artmıştır. Diş eksikliği olan bölgelere yerleştirilen yapay diş kökleri sayesinde dişsizlik problemleri ortadan kaldırılabilmekte, komşu dişlere dokunmadan tek diş protezler yapılabilmektedir.

Genellikle titanyumdan üretilen implant, bazı markalarda bir miktar metal alaşım da içermektedir. Yüzey yapılarıyla ilgili gelişmeler ile iyileşme hızı artırılmaya çalışılmaktadır. Belirli bir bekleme sürecinden sonra vida yivi gibi düşünebileceğimiz implant yivlerine kemik adaptasyonu sağlanır ve dişleri dayanıklı bir şekilde kullanabiliriz. Uygun kemik yapısı ve sağlık durumu olan kişiye, yine uygun teknik ile yerleştirildiğinde başarısı çok yüksektir.

Riskleri en aza indirmek amacıyla panoramik röntgenlere ek olarak üç boyutlu kemik tomografileri de değerlendirilmelidir. Uygulanacak bölgeye göre farklı çap ve boylarda üretilmektedir.

İmplantlar tek diş eksikliği olanlarda uygulanabildiği gibi hiçbir dişi kalmamış kişilere de uygun bir tedavidir. İyi bir protez ve doğru bir okluzyon ile doğal çiğneme fonksiyonu geri kazandırılır.

Dişi çeker çekmez implant yerleştirilebildiği gibi, çekim sonrası iyileşme beklendikten hatta kemik tozları ile desteklendikten sonra da uygulanabilir. Bu konuda dişin neden çekildiği, ağız içi sağlık durumu gibi birçok faktör vardır.

Bu yazımızda “implant nasıl yapılır”, “implant kimlere yapılır, yapılmaz”, implant tedavisi ne kadar sürer”, “implant ilgili dikkat edilmesi gerekenler”, “implantın ömrü” gibi konulardan bahsedeceğiz. Ama unutmayın internet üzerinden alacağınız bilgiler; sizin muayene olup, röntgen analizinin yapılması yerine geçmez.

İmplant tedavisinde her aşama önemlidir analizler, planlama, cerrahi teknik, üzerine yerleştirilen protez, kuvvet dengesi ve statik. Sonrasında kişinin uygulayacağı iyi bir ağız bakımı ve kontrolleriyle başarı uzun ömürlü olmaktadır.

Estetik İmplant Tedavisi Ankara

İmplant Nasıl Yapılır?

Genellikle implant işlemi sırasında ağrı hissedileceği korkusu birçok kişide bu tedaviden korkmaya, yaptırmama kararına neden olmaktadır.

Cerrahi işlemde amaç çene kemiğine implant için bir yuva oluşturulması ve vidanın bu alana yerleştirilmesidir

İmplant uygulaması sırasında hastanın özel bir isteği veya durumu yoksa lokal anestezi ile sadece yapılacak bölgenin uyuşturulması yeterlidir. Hasta tercihine göre sedasyon, ya da genel anestezi altında da uygulama yapılabilmektedir. Normalde diş çekimi için yaptığımız anestezi miktarı bize yeterli olmaktadır. İ

Basit olarak anlatmak gerekirse ileri cerrahi gerektirmeyen operasyonlarda ilk olarak bölge diş eti hassas bir şekilde kaldırılır, frezler ile kemikte uygun çap ve boyda alan oluşturulur ve o alana implant yerleştirilir. Hemen yükleme dediğimiz, direk diş tatbik edilebilir veya diş eti kapatılır. Kendinden eriyen dikişler veya ipek dikişler kullanılır. Hemen yükleme yapılabilecek durumlar vardır ancak her vaka için uygun değildir.

Operasyondan sonra hekimin önerilerine dikkatle uyulmalıdır. Buz uygulama, gerekli ilaçlar, yeme içme konusunda hassas olunmalıdır. Daha sonrasında kişi ağız hijyenine çok özen göstermelidir.

Beklenmesi planlanan vakalarda yaklaşık 2-3 ay gibi bir süreç sonunda basit bir işlem ile implantın üstü açılır, ölçü alınır, provalar yapılır ve tedavi bitirilir. Beklememizin nedeni osteointegrasyon yani implantın çene kemiği ile kaynaması, yüzeyinin kemik dokusu ile dolmasıdır.

Normal bir diş çekimiyle ilgili risklerin olduğu gibi implantta da buna benzer riskler vardır. Bu riskler minimum seviyeye indirilmesi için detaylı bir analiz ve planlama yapılmalıdır. Standart panoramik röntgenler; implant cerrahisi için birçok durumda yeterli olmamaktadır.

Yerleştirilen implantın amacı; üzerine gelecek fonksiyonel ve estetik dişler için kök yapısı oluşturmaktır.

İmplant Yaptırmak Ne Kadar Sürer?

Süre bazı faktörlere göre değişir. Planlanan sayı, bölgedeki kemiğin durumu, hastanın ağız açıklığı miktarı önemli kıstaslardır. İleri cerrahi gerekmeyen uygulamalar 20dk gibi sürelerde cerrahi işlem tamamlanabilir. Çoğu implant işlemi azı dişlerine uygulanan kanal tedavisine göre daha az yorucudur.

İmplant Neden ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Amaç eksik olan diş veya dişlerin yerine yerleştirilmesidir. Bunun için implantın kemik içinde uygun açı ve konumda olması da çok önemlidir. Örneğin kemik seviyesine bağlı olarak implant çok açılı yerleştirilirse, onun üzerine yapılacak olan diş istenilen konforu sağlamayacaktır. Bu tarz durumlar ilk başta ön görülerek gerekirse kemik tozları veya blok kemik grefleri ile ileri cerrahi tekniklerle uygulanması daha sağlıklı bir sonuç verecektir.

Diş eksiklikleri; ağız yapısında okluzyon, kapanış ilişkisinin bozulmasının en büyük nedenidir. Komşu dişler boşluk olan bölgeye devrilip çeke ilişkisini bozabilir. Çok daralmış, implant uygulamasının yapılamadığı durumlar da vardır. Yani çekim üzerinden yıllar geçmişse bu bizim için problem oluşturabilir.

Eksik diş sayısına bağlı olarak dişlerin temel fonksiyonu olan besin öğütme ve çiğneme bozulabilir. Bütünsel düşündüğümüzde genel sağlık sistemimizi etkileyebilmektedir.

Estetik ve fonksiyonel birçok probleme neden olmadan bu alanları tedavisi önemli ve gereklidir.

Örneğin sağ taraf alt ve üst azı dişleri eksik olan kişiler; sürekli sol tarafı kullanır. Bu fonksiyonel bir problemdir. Sol tarafa aşırı kuvvet gelmesi, eklem pozisyonunun zorlanması, eksiklik olan bölgede kemik kaybı en basit öngörülebilir sonuçlardır. Tek taraflı eksikliklerde bölgeye köprü yapmak gibi bir şansımız olmadığı için implant seçenek değil zorunluluktur.

Çift taraflı eksiklikler hassas tutuculu protezler ile çözülebilir, tek diş eksiklikleri köprüler ile çözülebilir fakat ağız sağlığı ve dişlerin durumu muayene ile netleştirilmeli. Diğer tedavilerin de avantaj, dezavantajları değerlendirilmelidir.

Tam dişsiz hastalarda da kemik yapısı, kişinin beklentisine göre implantlar ile tamamen sabit dişler üretilebildiği gibi implant destekli yarı hareketli (locater, ball) protezler de yapılabilir.

Estetik İmplant Tedavisi Ankara

İmplant Yaptırmak İsteyen Kişi Ne Yapmalıdır?

Diş hekimi muayenesi ilk aşamadır. Sonrasında alınan röntgen ve analizler ile tedavi planları üzerinde konuşulur. Öncesinde eğer bir diş eti probleminiz varsa veya çekilecek dişleriniz varsa onlar ile başlanabilir. İnternet üzerinden alacağınız bilgilere kıyasla bu analizler çok daha doğru sonuçlar verir. Tedavi planlandıktan sonra hekiminizin önerilerine uymalı, ağız bakımınızı en üst seviyeye çıkarmalısınız.

Hastaya uygun tedavinin belirlenmesinde; kişinin tedavi ilgili beklentisi ve ekonomik durumu önemlidir. Son dönemde implant fiyatlarının da artması ile alt üst tamamen dişsiz hastalarda tam sabit protez için yüksek maliyetler ortaya çıkmaktadır. Alternatif çözümlerden İmplant üstü özel protezler başlığı (locater, ball, hassas tutuculu protezler) altında detaylara ulaşabilirsiniz.

Kimlere İmplant Yapılmaz?

  • Diyabet(şeker), yüksek tansiyon, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalık bulunan veya baskılayıcı ilaç kullanan, bifosfonat, kortikosteroid kullanan kişilerde; kontrol altından bulundukları doktor ile iletişime geçilerek, konsültasyon yapılarak implant cerrahisi uygulanabilir.
  • Baş ve boyun bölgesinden radyoterapi almış kişilerde osteoradyonekroz riski olabilir.
  • Kemik gelişimi tamamlanmamış kişilerde uygulanmaz.
  • Aşırı sigara kullanımı olan kişilerde implant başarısı olumsuz etkileneceği için uygulanmaz.
  • Ağız bakım ve hijyenini uygun olmayan, ciddi diş eti problemleri ve enfeksiyon kaynağı olanlarda uygulanmaz.

İmplant yaptırmak hem hasta hem doktor için hassas bir işlemdir.

İmplant Yapılmadan Önce ve Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile benzerdir. Uygulayan hekiminiz tarafından farklı önlemler de eklenebilir.
  • Cerrahinden bir gün önce hekiminiz tarafından reçete edilen antibiyotiğe başlamanız önerilir.
  • Karnınız tok bir şekilde gelin.
  • İşlem bölgesine yerleştirilen tampon 30 dakika boyunca ısırın.
  • Buz uygulaması şişlik oluşmaması için önemlidir. Bölgeye 10 dakika tutup 10 dakika çekerek uygulanır. Sürekli buz uygulanırsa buz yanığı oluşabilir ve tavsiye edilmez.
  • Yaklaşık 1 saat sonra bir ağrı kesici alın. Antibiyotiğin rutin saatini aksatmadan kullanın.
  • Gece yüksek yastıkta yatın.
  • 1 gün boyunca sert bir şekilde tükürmeyin, gargara yapmayın.
  • Anestezi etkisi geçene kadar gıda tüketmeyin.
  • Fırçalama yapmak için çok yumuşak uçlu fırçalardan tercih edin. İlk 10 saat fırçalamayın.
  • Kendinden rezorbe olan dikişlerden uygulanmamışsa 7-10 gün sonra dikişlerinizi aldırın.

İmplantın İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

Uygulanan bölgedeki diş eti iyileşmesi hızlıdır. Dikişler ile birbirine yaklaştırılan doku 7-10 günlük süre sonunda kaynamış olur. Bu iyileşme hızında sizin ağız hijyeniniz ve bakımınız, önerilere dikkat etmeniz önemlidir.

Buz uygulamasındaki hassasiyete göre implant sonrası hafif şişlik görülebilir. Bu bir problem değildir.

İmplant sonrası birkaç gün biraz ağrı, sızlama olabilir. Reçete edilen ağrı kesiciler yeterli olacaktır.

Yapılan implantın kemikle kaynama süreci yani osteointegrasyon süresi kişiden kişiye değişmekte, yaklaşık 2-5 aydır. Fakat bu aşamada bölgedeki diş etinde bir değişiklik izlenmez.

İmplant Yapıldıktan Sonra Ağrı Yapar mı?

Sonuçta uygulanan bir cerrahi işlemdir. Uygun, atravmatik bir cerrahi yapıldığında hafif sızlama, ağrı olabilir. Kullanacağınız ağrı kesici yeterli olacaktır. Ameliyattan antibiyotik son tablete kadar düzenli olarak kullanılmalıdır. İkinci günden sonra ağrı hissi olmazsa ağrı kesici ilaç almanıza gerek yoktur.

İmplantlar Yapıldıktan Sonra Dişler Ne Zaman Yapılır?

Gelişen yüzey yapıları sayesinde implant uygulamasından hemen sonra üzerine diş yerleştirilebilir. Fakat burada yüzey yapısı, çekilen bölgenin durumu, kemik yapısı, hastanın çiğneme alışkanlıkları gibi çok fazla faktör vardır. Uygun şartlar oluştuğunda başarılı bir seçenektir.

Diğer klasik metodda ise implant yerleştirmesini takiben 2-5 ay beklenir. Bu süreçten implant dişeti altındadır ve normal günlük hayata devam edilir. Tüm dişsiz hastalarda geçici protezler tatbik edilebilir. Bekleme süresinden sonra implantların üzeri açılır ve ölçü aşamaları sonrası dişler yerlerine yerleştirilir.

İmplantı Vücut Kabul Etmeyebilir mi? İmplant Düşer mi? Ömrü Ne Kadar?

Titanyum uzun yıllardır insan vücudunda kullanılan ve araştırmalar sonucu kemik yapısına uygun olduğu kanıtlanmış bir malzemedir. Ağız dışında kemik kırıklarında bile uygulanmaktadır.

İmplant başarısında hekime bağlı ve hastaya bağlı faktörler vardır.

Hastaya iyi bir şekilde kullanacağı, ağız yapısına uygun bir implant ve üzerine protezi yerleştirmek hekimin görevidir.

Yapılan bu sonucu iyi bir ağız hijyeni ve bakımla desteklemek hastanın görevidir. 6 ayda bir gerçekleştirilecek diş hekimi kontrolleri önemlidir. Kesin bir şekilde ömür biçmek ne bir diş hekiminin ne de kimsenin yapabileceği bir şey değildir fakat ideal şartlar sağlandığında uzun yıllar ağızda başarılı bir şekilde bulunan çok fazla implant vardır.

Diş eti problemleri nedeniyle diş kayıpları görüldüğü gibi iyi bir bakım olmazsa diş etleri iltihaplanır ve implantın boyun bölgesindeki kemiği etkilemeye başlar. Eğer sürekli bu şekilde devam edilirse kayıp net bir sonuçtur.

Garantili İmplant?

Bazı implant markaları tarafından; implant ile ilgili bir sorun oluştuğu zaman yenisinin tatbik edileceği garanti edilir.

İmplant Kaç Parçadan Oluşur?

İmplant mekanik olarak 2 parçadır. Vida olarak tabir edebileceğimiz, kemiğin içine yerleştirilen kısım implatın kendisidir. Kemiğe kaynama tamamlandıktan sonra iyileşme başlıkları ile diş eti düzenlenir. Sonrasında üzerine diş yerleştirilecek olan parça eklenir. Bu parçaları sabitleyen vida veya soğuk kaynak sistemleri vardır. Protez tasarımına göre çeşitleri vardır.

Abutment klasik sistemlerde implantın üzerine sıkı olarak vidalanır, üzerine porselen ya da seramik dişler yapılır.

Özel protez sistemlerinde Locater, Ball, Bar destekli parçalar üzerine protez yapılabilir.

İyileşme Başlığı (Gingiva Former) Nedir?

Kemikle bütünleşme sağlandıktan, yaklaşık 3 ay beklendikten sonra implantın yerleştirildiği diş eti basit bir işlem ile açılır ve former takılır. Burada amaç diş etinin sağlıklı bir şekilde şekillenmesidir ve diş etine uygun bir protez yapılmasıdır. Ağrılı bir işlem değildir, hafif anestezi uygulanır ve takılması kısa sürer. Yaklaşık 4-10 gün beklendikten sonra ölçü aşamasına geçilir. Yapılacak üst yapıya göre değişen teknikler ile ölçü alınır. Ölçü ve prova aşamalarında anestezi gerekmez.

İmplant Fiyatları Ne Kadar?

Fiyatlar çok değişiklik göstermektedir. Piyasada yaklaşık 200’den fazla implant markası vardır ve fiyatlar ithal ürünlerde dolar ve euro kuruna göre belirlenmektedir. İmplant sadece vida ücreti değildir, üzerine gelecek diş ve protez önemlidir. Tek implant üzerine yapılan zirkonyum çıkış profili olan estetik kron fiyatı standart abutment üzerine yapılan metal destekli krona göre daha yüksektir. Estetik bölge ihtiyaçlarını karşılamak, metal yansımasını önlemek amacıyla estetik abutmentler kullanılabilir. Cerrahisi için kesinlikle güvendiğiniz bir yerde hizmet almanız önemlidir.  Haklı görürsünüz ki implant; ağız içi muayene edilmeden, detaylı analiz yapılmadan planlanıp yapılabilecek bir şey değildir.

Devlet Hastanesinde İmplant Yapılır mı?

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde implant uygulaması genellikle yapılmamaktadır. Üniversite hastanelerinin diş hekimliği fakültelerinde implant yapılır. Fakat sosyal güvenceler bunu karşılamadığı için yine bir ücret ödemesi gerekir.