Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı
Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı

Çocuklarda ağız ve diş bakımı ilk dişlerin çıkmasıyla başlayan ve yaşam boyu devam edilmesi gereken çok önemli bir süreçtir. Bu yazımızda çocukların hem sağlığı hem de estetik görünümleri açısından dikkat edilmesi gereken ve merak edilen noktaları derledik.

Çocuklarda ağız ve diş bakımı bireylerin sadece çocukluk dönemini değil tüm yaşamını farklı yönlerle etkileyen ve ebeveynlerin önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Gençlik ve yetişkinlik döneminde sağlıklı bir diş ve ağız için bebeklik döneminden başlanarak gerekli işlemler yapılmalı ve bu konuya gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda ağız bakımı doğumdan sonra, diş bakımı ise ilk dişlerin çıkmasıyla birlikte başlar. İlk dişlerin çıkmasının ardından bebeklerin dişleri, diş fırçası ve diş macunu kullanılmadan gazlı bez veya temiz bir tülbent gibi bir bezle dişler silinerek yapılmalıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yapılması gereken bu işleme çocuğun arka dişleri çıkana kadar devam edilmelidir. Arka dişler çıktıktan sonra fırça ve çok az miktarda macunla yapılmaya başlanabilir.

Okul Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı

Bu yaşlar çocuklara temel hijyen alışkanlıkları kazandırmak için oldukça önemlidir. Hem okul öncesi dönemde hem de okul dönemindeki çocuklara diş fırçalatmak zor olabilir fakat önemli olan bunu alışkanlık haline getirebilmektir. Bunun alışkanlık edinilmesi kadar önemli olan diğer konu da dişleri doğru şekilde fırçalamaktır. Çünkü çocuklar genellikle dişlerinin sadece görebildikleri alanlarını yüzeysel olarak fırçalarlar. Fakat bakterilerin asıl biriktiği yer arka dişlerin yüzeyleri ve araları olduğu için doğru kullanım çocuklara aşılanana kadar ebeveynlerin gözetiminde yapılması gerekir.

Ankara Ağız ve Diş Sağlığı

Doğru Diş Fırçası ve Macun Seçimi  

Çocuklara diş fırçası seçilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar;

  • Fırçanın çocuğun ağız yapısına ve büyüklüğüne uygun olmalıdır
  • Mine tabakalarına zarar vermeyen yumuşak, naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır
  • Fırça en fazla 6 ay kullanılmalıdır.

Çocuklar için uygun diş macununda seçerken de piyasada bulunan macunlardan florürlü olanları tercih edilmelidir. Çocuklar için her fırçalamada bu macundan çok küçük bir parça (mercimek kadar) kullanılması yeterlidir. Burada macunun miktarı değil fırçalama işleminin doğru şekilde yapılıp çocuğa alışkanlık kazandırılması önemlidir.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler