Bonding Nedir?

Bonding Nedir?

Bonding nedir? Bonding, koruyucu ve estetik diş hekimliği alanlarında değerlendirilen bir uygulamadır. Bonding malzemesi, dişin doğal rengine uygun olacak şekilde sertleştirilerek dişe uygulanmaktadır. Gülüş tasarımının kapsamına giren ve sık tercih edilen bir işlemdir.

Bonding nedir? Diş hekimliğinde, genellikle kompozit bir reçine tabakasının doğal diş dokusu ile birleştirilerek uygulanmasına verilen isimdir. Bonding uygulaması, dişlerdeki çeşitli estetik problemleri gidermek, dişin rengini veya şeklini iyileştirmek için kullanılabilir. Aynı zamanda dişlerdeki küçük çatlak veya kırıkların onarılmasında da etkili bir tedavi sunmaktadır. Diastema olarak bilinen dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında da etkili olduğu görülmüştür.

Bonding Nedir? Koruyucu diş hekimliği yöntemleri arasında yer alan bonding, estetik diş hekimliğinde de sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bonding uygulaması, dişin doğal rengine uygun estetik ve opasitede kompozit malzemesinin sertleştirilerek dişe uygulanması prosedürüne verilen isimdir. Gülüş tasarımı uygulamaları arasında en çok kullanılan tekniktir. Uygulayacak hekimin sanatı ve tecrübesi, oluşacak sonuç için önemlidir. Bonding önemli özellikleri;

  • Dişlerde hiç aşındırma yapılmadan uygulanabilmesi,
  • Genellikle randevu işlem seans sayısı az olması ve tek seansta 4-6 dişe kadar uygulanabilmesi,
  • Belirli seviyeye kadar olan dişlerdeki aralıkları ve şekil bozukluklarının kolayca giderilmesi,
  • Kırın ve bölgesel bozukluk sahibi dişlerin düzeltilmesi,
  • İyi bir bakımla uzun ömürlü sonuçlar elde edilmesi,
  • Doğru cilalama ve yıllık kontroller ile doğal dişlerle benzer renklenme oluşması,
  • Uygun vakalarda anestezi ihtiyacı olmadan uygulanabilmesi,
  • Bu iş için özelleşmiş renkte ve estetikte kompozit dolgu malzemelerinin gelişmesi; gibi nedenler sayesinde Bonding başarılı bir tedavi yöntemi olarak Estetik Diş Hekimliği yöntemleri ve Gülüş Tasarımında yerini almıştır.

Bonding nedir?” sorusunun yanıtını kısaca vermek gerekirse; hem ağız-diş sağlığını yerine getirmek hem de estetik bir gülüş yakalamak için dişe genellikle ufak dokunuşlarla yapılan tedavilerdir diyebiliriz.

Bonding Nedir? Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

“Bonding nedir?”in yanıtından sonra bir de Bonding uygulanış biçiminden bahsedelim.” Önce dişe zarar vermeme” prensibi çerçevesinde dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek, dişleri büyütmek ya da bazı kusurları gidermek için bu uygulamadan faydalanılır. Bonding nasıl yapılır;

  • İlk olarak hasta hazırlanır. Anestezi gerekliliği ve dişten herhangi bir aşındırma ihtiyacı olup olmadığı değerlendirilir.
  • Dişler hazırlanır. Genellikle estetik diş tedavileri Rubber Dam (lastik örtü) ile dişler izole edilerek yapılmaktadır.
  • Diş yüzeyi ile dolgu materyali arasındaki bağlantının sağlanması için dişe pürüzlendirici, bağlayıcı ajanlar uygulanır ve polimerize edilir
  • Sonrasında bonding materyali dişin rengine en uygun olacak şekilde seçilerek katman katman yerleştirilir,
  • Son şekillendirilmesi yapılır ve cilası ile bitirilir. Cila aşaması çok önemlidir, dişin renklenmemesi için pürüzsüz olması gerekir. Hatta bazı vakalarda 7 gün sonra tekrar cilalama seansı yapılmalıdır. Lekelere karşı direnç bu şekilde daha başarılı olacaktır.

Bonding uygulaması belli başlı durumlarda tercih edilebilir. Genelde amaç daha estetik bir gülüşe sahip olmaktır.

Bonding uygulamasının en çok uygulandığı durumlar şunlardır:

  • Ayrık dişlere
  • Çürük dişleri onarmak için
  • Yontulmuş ya da çatlamış dişleri onarmak için
  • Kuron boyu uzatma işlemi için
  • Dişleri daha şekilli bir görünüme kavuşturmak için
  • Amalgam dolgulara bağlı problemlerin estetik çözümü için

Gülüş Tasarımı

Bonding Uygulaması Ne Kadar ve Kaç Seans Sürer?

Bonding Nedir?
Bonding Nedir?

Bonding uygulaması tedavi yapılacak diş sayısına göre değişmekle birlikte 2-3 dişi içine alan tedaviler hemen hemen 1 ya da 1,5 saatte ve tek seansta tamamlanmaktadır. Hekimden hekime değişebilen protokoller olabilir. Tedavi uygulanmasından yaklaşık 7-10 gün sonra kontrol seansı tedavinin başarısı ve uzun ömürlülüğü için önemlidir. Bonding uygulaması genelde diş başına yaklaşık 30 – 60 dakika arası bir sürede tamamlanır. Diş miktarı arttıkça süre ve bonding diş fiyatları da artmaktadır.

Eğer bonding uygulanırken anestezi yapılmışşa hastanın o anki dudak pozisyonu gibi bazı detaylar hekimi yanıltabilir. Kontrol seansı bunların çözümünü sağlar. Uygulamadan sonraki 6 aylık dönemlerdeki kontrollerde isteğe göre dişler cilalanabilir. Rutin bakım, temizlik ve hekim kontrolü, tüm diş estetiği tedavilerinde önemlidir.

Bonding Diş Fiyatları 2020 Yılında Ne Kadar?

Bonding fiyatları 2020 yılında artan tedavi ve malzeme fiyatlarına paralel olarak belirli bir artış göstermiştir. Malzeme fiyatları kaliteden kaliteye değişkenlik göstermekle birlikte, tedavi ücretleri Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından belirlenmektedir. 2020 yılı tedavi ücret tarifesini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Pek çok hasta, devlet hastanesinde bonding yapılıp yapılamayacağını da merak etmektedir. Devlet hastanelerinde bonding yaptırmak mümkündür.

Uygulamadan Sonra Dişlerde Herhangi Bir Değişiklik Olur mu?

Bonding uygulamasından sonra, diğer tüm tıbbi uygulamalardan sonra olduğu gibi dişleri korumak önemlidir. Yeme içme hususunda dikkatsiz davranıldığı takdirde dişlerde sararma gibi olgular meydana gelmektedir. Çay ve kahve gibi içecekleri fazla tüketen kişilerin dişlerinde renk değişmeleri olabilmektedir. Cilalama işlemi ile sararma problemi sona erdirilmektedir. Rutin diş kontrollerindeki temizliklerle bu cilalamalar yapılabilir. Kullanım olarak hemen hemen doğal dişiniz ile aynı şartları sağladığını düşünebilirsiniz. Doğal dişinizde renklenme yapan gıdalar, kompozit lamina için de renklenme yapabilir. Fakat iyi cilalanmış ve başarılı bonding uygulamaları kolay renklenmeye müsait değildir.

Bonding Öncesi

bonding-once-sonra
Bonding Nedir?

Bonding Sonrası

Bonding Uygulaması Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bonding Uygulaması Avantajları
Bonding Uygulaması Avantajları

Avantajları

  • Fiyatı uygun ve kolay estetik diş hekimliği uygulamasıdır.
  • Hızlı çözüm sağlanır
  • Diş kaplamalar ya da kuronların aksine, tek bir diş hekimi randevusunda yapılabilirler. Birkaç diş için bonding söz konusuysa bu değişebilir.
  • Kaplama ve kuronlara göre çok daha az miktarda diş minesi çıkarılır. Hiç çıkarılmayabilir.
  • Dolgu ya da dişe şekil verme amaçlı yapılmıyorsa anesteziye gerek yoktur.

Dezavantajları

  • Kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak lekelenmelere karşı direnç düşük olabilir. Gülüş tasarımı için en kaliteli malzemenin kullanılması gerekir.
  • Yapıştırma malzemesinin kaliteli olmaması durumunda da bonding uygulamasının uzun süre dayanmama ihtimali vardır.

Bonding uygulamasının en doğru şekilde ve kaliteli malzeme kullanılarak yapıldığından emin olmak için diş hekiminizle ayrıntılı bir görüşme yapabilirsiniz.

Bonding Uygulamasının Yan Etkisi Var mıdır?

Bonding Uygulaması Nedir?
Bonding Uygulaması Nedir?

Oldukça kolay bir uygulama olan bonding esnasında genellikle anestezi kullanılmaz. Uygulama, herhangi bir ağrı ya da acıya neden olmaz. Zaten dişlerde aşındırma yapılmayacağı için acı hissedilmez. Ancak bonding çürük dişlere uygulanacaksa anestezi kullanılabilir.

Bonding Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uygulama sonrasında erken temas, yükseklik varsa vakit kaybetmeden çözülmelidir. Başlangıçta dudak ve dil tarafından fazla temas, kabarıklık, rahatsızlık hissi olabilir. Yükseklik olarak bahsettiğimiz şey bu değil, karşı dişin fazla değmesi, kırıcı kuvvettir..

Bonding Kırılır mı?

Dikkat edilmesi gerekenler konusunda;

  • İğne, kalem, toka gibi sert nesneler ısırılmamalı bunun gibi parafonksiyonel alışkanlıklar terk edilmelidir.
  • Sert darbe almaktan kaçınılmalıdır. (Normal dişlere nasıl zarar veriyorsa, bonding de o şekilde düşünülmelidir.)
  • Beyaz leblebi, pirinç içinden çıkacak taşı gibi gıdalar dikkat edilmelidir.
  • Çok iyi fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin 6 aylık kontroller ihmal edilmemelidir.

Bu bahsettiklerimiz, nasıl normal dişlerimizde problemlere sebebiyet verirse aynı şekilde problemler bonding uygulaması gören dişler için de geçerlidir. Bu tarz kırılmalar meydana geldiğinde ise kırıkların onarım ve tedavileri oldukça kolaydır. Biraz dikkat ve rutin bakımlar ile çok uzun yıllar kullanılabilir.